Hulp aan Oekraïners

Wat kun je doen voor Oekraïense vluchtelingen? In de Bibliotheek of in de noodopvang? Hieronder vind je verschillende handreikingen, tips en achtergrondinformatie.

Hoe bouw je als Bibliotheek aan je collectie voor Oekraïense vluchtelingen?

Een boek kan voor Oekraïense vluchtelingen verschillende dingen betekenen. Taalboeken worden gebruikt om de eerste woordjes Nederlands te leren, fictieboeken helpen om gedachten te verzetten, en prentenboeken dienen als handig hulpmiddel om kinderen uit voor te lezen. Hoe kom je tot een goede collectie boeken voor Oekraïense vluchtelingen? Waar ligt de behoefte van de Oekraïense vluchtelingen? En welke creatieve mogelijkheden zijn er om aan boeken te komen? We spraken met Wouter van Balveren, manager innovatie binnen de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ), over manieren om te bouwen aan een collectie voor Oekraïense vluchtelingen. Lees hier het hele artikel.

Ga het gesprek aan

Een heel waardevolle eerste stap in de hulp aan Oekraïense vluchtelingen is om het gesprek aan te gaan. Met een simpele oproep via de socials of via het lokale netwerk kun je simpel in contact komen. Lees hier over onze ervaringen.

Maak een vliegende start met taalcoaching met de leermiddelen van Stichting Het Begint met Taal

Hoe zet je taalcoaching goed in? Hoe maak je gebruik van de diverse leermiddelen die beschikbaar zijn? We vragen het Sylvia de Groot Heupner, directeur van Stichting Het Begint met Taal en zelf ooit begonnen als taalvrijwilliger. Ze geeft handige tips om taalcoaching op en in te zetten en zoomt in op de diverse leermiddelen. Op deze manier maak je een vliegende start met taalcoaching. Lees hier de handige tips van Sylvia.

Eerste opvang in de taalcafé’s

Een grote eerste behoefte, ook van Oekraïense vluchtelingen, is om de weg te weten in deze samenleving. Zij hebben een grote vraag en motivatie om te leren. En dat gebeurt via taal! We gingen in gesprek met Betsie van Ravenshorst, Specialist Taalvaardigheden bij Bibliotheek Noordwest Veluwe. Lees hier haar ervaringen en tips.

Handleiding Pop-up Bibliotheek in de noodopvang

Zijn er in jouw gemeente plannen voor een noodopvang voor vluchtelingen? Met behulp van de ervaringen van OBGZ in Heumensoord maakten we een handreiking om een pop-up Bibliotheek te starten in de noodopvang. Je vindt de handleiding hier. Doe er je voordeel mee!

Wat gebeurt er in jouw gemeente? Maak jezelf en je diensten kenbaar!

Wil je als Bibliotheek een rol van betekenis hebben voor Oekraïense vluchtelingen? Dan is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen hoe de opvang er uit ziet en om jezelf en je diensten kenbaar te maken. Lees hier de tips.

Fotostrip ‘Welkom in de Bibliotheek’ om mensen wegwijs te maken in de Bibliotheek!

Veel nieuwkomers – waaronder Oekraïense vluchtelingen – kennen de weg naar de Bibliotheek nog niet en/of zijn niet bekend met de vele mogelijkheden en rijkdom van de Nederlandse Bibliotheek. Met behulp van de fotostrip en bijbehorende poster krijgen zij een helder beeld van het aanbod dat varieert van het Taalhuis, rustige studieplekken tot digitale kranten en de ruime collectie media in de Bibliotheek. Het is bijvoorbeeld heel fijn om in te zetten bij rondleidingen in de Bibliotheek. ‘Welkom in de Bibliotheek’ is nu ook in het Oekraïens en Russisch beschikbaar. De flyer en poster van deze fotostrip kunnen hier besteld worden door Bibliotheken en Provinciale Ondersteuningsinstellingen (POI’s).

Meer informatie
    • Oekraïense vluchtelingen vinden allerlei informatie over hun verblijf in Nederland via www.refugeehelp.nl
    • Via de website www.nederlandvoorvluchtelingen.nl vind je de laatste informatie over procedures, opvang en het aanbieden van hulp aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland.
    • Via forrefugees.nl is informatie te vinden voor Oekraïense vluchtelingen in verschillende talen.
    • Op de website van de Rijksoverheid staat sinds 14 maart een informatiepagina over opvang van Oekraïners in Nederland .
    • Ook de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) heeft een speciale webpagina gemaakt met informatie voor Oekraïense vluchtelingen. Op de homepage van IND kun je op de tegel “Oekraïne” klikken voor de laatste informatie.
    • Lees ook het artikel van de KB: ‘Bibliotheken: volop digitale boeken, leer- en hulpmogelijkheden voor Oekraïense vluchtelingen’, met onder andere informatie over de gratis app van Odilo met een brede selectie e-books en luisterboeken in diverse talen.

 

Terug naar projectpagina