De Russische inval in Oekraïne duurt nu al ruim drie maanden en er woeden nog altijd hevige gevechten in veel delen van het land. Oekraïne heeft hier zwaar onder te lijden. De voorspelling is dat de oorlog nog lang gaat duren; misschien wel een jaar. Inmiddels zijn er zo’n 5,9 miljoen Oekraïners naar buurlanden gevlucht, op zoek naar veiligheid en bescherming. Ook hier in Nederland zijn er op veel plaatsen opvangplekken gerealiseerd en in gebruik genomen. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hebben zich in Nederland ongeveer 65.000 Oekraïners ingeschreven bij een gemeente. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvanglocaties van Oekraïners. Dankzij een beschermde status kunnen Oekraïners die veiligheid zoeken in de EU snel een verblijfsvergunning krijgen, werken, passende huisvesting, sociale bijstand, medische hulp en onderwijs krijgen. Tegelijkertijd zien we dat veel vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan in de noodopvang verblijven en is er sprake van een opvangcrisis in Nederland.

Welke rol kun je als Bibliotheek vervullen voor de vluchtelingen die voor korte of langere tijd in Nederland verblijven? En wat kun je doen om de gebeurtenissen te duiden voor iedereen in Nederland?

Om je daarbij te helpen vind je op deze pagina ideeën voor collectie en programmering, maar ook handreikingen en achtergrondinformatie.

Biebtobieb-groep | Crisisbieb Oekraïne

Speciaal voor de crisis in Oekraïne is er een nieuwe biebtobieb-groep opgericht. Daar kun je je ervaringen delen, ideeën uitwisselen en vragen stellen over dit thema. Dus volg deze groep vooral!

In gesprek met Oekraïners

Hoe kun je vluchtelingen uit de Oekraïne het beste helpen? Waar hebben ze behoefte aan? Om daar achter te komen ging adviseur Karien van Buuren in gesprek met een aantal Oekraïners die al een tijdje in Nederland wonen. Ook spraken we Olesya, een van oorsprong Russische die al twintig jaar in Nederland woont en werkt bij Rozet. Ze gaven waardevolle tips.

In gesprek met Daria In gesprek met Yulia In gesprek met Olesya