De beelden van de oorlog uit de Oekraïne lijken met de dag erger te worden en laten niemand onberoerd. Op dit moment zijn al bijna 4 miljoen Oekraïners op de vlucht, op zoek naar veiligheid en bescherming. De vluchtelingenstroom blijft groeien en veel vluchtelingen bereiken de komende tijd ook ons land. Er worden op veel plaatsen al voorbereidingen getroffen voor opvang of deze zijn al gerealiseerd en in gebruik genomen. Tegelijkertijd verblijven nog veel vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan in de noodopvang.

Welke rol kun je als Bibliotheek vervullen voor de vluchtelingen die voor korte of langere tijd in Nederland verblijven? En wat kun je doen om de gebeurtenissen te duiden voor iedereen in Nederland?

Om je daarbij te helpen vind je op deze pagina ideeën voor collectie en programmering, maar ook handreikingen en achtergrondinformatie.

Biebtobieb-groep | Crisisbieb Oekraïne

Speciaal voor de crisis in Oekraïne is er een nieuwe biebtobieb-groep opgericht. Daar kun je je ervaringen delen, ideeën uitwisselen en vragen stellen over dit thema. Dus volg deze groep vooral!

In gesprek met Oekraïners

Hoe kun je vluchtelingen uit de Oekraïne het beste helpen? Waar hebben ze behoefte aan? Om daar achter te komen ging adviseur Karien van Buuren in gesprek met Daria, Olesya, Natasha en Irina. Allemaal Oekraïners die al een tijdje in Nederland wonen. Ze gaven waardevolle tips. In haar eerste blog vertelt Karien over haar gesprek met Daria.

Lees het blog

Meer weten? Neem contact met ons op.

Karien van Buuren

Karien van Buuren

Adviseur Educatie, Cultuur en Samenleving

06 22 68 20 57 karien.vanbuuren@rijnbrink.nl

Karien van Buuren

Laurie de Zwart

Adviseur Educatie, Cultuur en Samenleving

06 24 46 36 65 | laurie.dezwart@rijnbrink.nl