Over de oorlog

De Nederlandse bibliotheken tonen zich onder VOB, FOBID, SPN en KB bezorgd over de Russische inval in Oekraïne en vragen lokale initiatieven te starten en met elkaar te delen. Maar hoe geef je vorm aan die steun? Hieronder een aantal invalshoeken en voorbeelden voor de Nederlander die de oorlog volgt en beleeft.

Collectie

De media berichten met name over vluchtelingenstromen of de zoveelste provocatie van de Russische leider Poetin. Wat weten we eigenlijk over de geschiedenis
in en aan het oosten van Europa? Wat voor plek is Oekraïne eigenlijk? En welke werken kunnen ons helpen de gebeurtenissen beter te begrijpen? In dit document vind je collectietips en bronnen die verwijzen naar andere literatuur.

Desinformatie en nepnieuws

De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal. Van kranten, televisie, social media, YouTube tot zelfs TikTokfilmpjes. Overal word je ermee geconfronteerd. En nog nooit hebben we een oorlog op deze manier kunnen volgen. Met alle berichten die gedeeld worden via liveblogs en sociale media lijkt het soms niet meer bij te houden. We zien zo veel, tegelijk kan je je afvragen of alle informatie die je ziet, wel echt
klopt. Hoe kun je als Bibliotheek helpen om duiding te geven aan de ontwikkelingen in Rusland als het gaat over nepnieuws en desinformatie? Welke digitale en fysieke informatie is er over desinformatie? Wat kun je er mee doen in je programmering?
Je leest het in dit document.

Terug naar projectpagina