De Bibliotheek is een essentiële voorziening in de samenleving. Een plek waar iedereen welkom is en zich kan ontwikkelen. Door de Bibliotheek te laten zijn van, voor en door inwoners ontstaan verbindingen, ontmoetingen en vindt breder kennisdeling plaats. De lokale Bibliotheek? Die is van onze club, onze kinderen, volwassenen en ouderen. Oftewel: de Community Library: de Bibliotheek is van ons!

Eigen community’s, dezelfde visie

De Community Library is relevant als deze aansluit bij de behoeften van de lokale omgeving. Afhankelijk van de lokale gemeenschap ziet deze bibliotheekvorm er dus overal anders uit. Elke Bibliotheek, groot of klein, stad of dorp, kent eigen uitdagingen om een succesvolle Community Library te worden.

Er zijn bibliotheken die al veel samenwerken met inwoners en organisaties in hun omgeving. Andere bibliotheken willen hiermee starten. De onderliggende kracht en wens is hetzelfde: de Bibliotheek wordt gevormd samen met de lokale gemeenschap; de inwoners uit de wijk, buurt, dorp of stad. 

Portugese bibliotheken als blauwdruk

Met deelnemers van bibliotheken uit Gelderland en Overijssel zijn in Portugal enkele bibliotheken bezocht waarin het community gedachtegoed zowel in visie als in de praktijk volop aanwezig is. Wat is de ervaring en beleving van deelnemers van deze reis? Wat zijn de belangrijkste leerlessen uit de praktijk? Lees hier de ervaring van Anja Kaashoek, directeur Bibliotheek Wijchen:

Vrije speeltijd: ga maar gewoon op pad, doe het maar gewoon!Vaak zijn we bezig met plannen of onderzoeken. Daarin betrekken we ook de doelstellingen van de Bibliotheek en het netwerk. Soms vergeten we in onze snelheid dat we het doen voor en vooral mét ‘buiten’. Gewoon op pad gaan, de buurt in, is het devies van Portugese bibliotheken.” 

Ook Sander Voerman van de Bibliotheek Rivierenland en Marjolein Bergboer van de Bibliotheek Deventer delen een ervaring van de reis.


Meer weten?

  • Neem contact op met Jeroen de Graeve, strategisch adviseur Rijnbrink. Aan de hand van een meetlat en bouwstenen kijken we waar je Bibliotheek staat op weg naar de Community Library.
  • Wil je met meerdere mensen uit je organisatie je kennis vergroten? Neem dan deel aan de Leergang Community Library (start 23 september 2024 – prijs per organisatie).
  • Heb je daarnaast ook een drive voor het community denken en doen? Word dan lid van de landelijke Community Librarians-groep op KennisCloud.