Groeien in stapjes
Groeien in stapjes

Als je wilt groeien naar een Community Library dan gaat dat stapsgewijs. De deelnemers van de communityreis naar Portugal delen onderstaande tips, acties en aandachtspunten.

Dit zijn de stappen:

1. Ontmoet je omgeving
Maak meer contact met onze bewoners uit de wijk, buurt, dorp of stad en minder met organisaties die wat verder van je afstaan.

2. Gebruik je pand
Ga na welke functie het fysieke pand heeft. Groot auditorium? Dan een podiumfunctie. Veel lege muren? Vul ze met buurt of wijkexposities.

3. Stel jezelf de vraag
Wat houd je tegen om ‘ja’ te zeggen tegen creatieve ideeën? Sta open voor verandering en groei.

4. Bespreek met elkaar
Organiseer je Bibliotheek op een gestructureerde, flexibele wijze om zo sneller te reageren op lokale initiatieven.

5. Geef richting en vertrouwen
Laat vanuit het management zien dat de Community Library een speerpunt is. Dat is een belangrijke stap in cultuurverandering.

6. Voorkom afleiding
Laat je niet verzanden in processen, beleid, formulieren, programmadoelen, en het druk zijn met elkaar. Ga in plaats daarvan naar buiten. Ga het gesprek met inwoners aan, vertaal dat naar partners en naar binnen.

7. Geef ruimte weg
Geef een ruimte aan de inwoners. Een vrijplaats waar iedereen gebruik van kan maken als het bijdraagt aan de lokale gemeenschap.

8. Vind een kunstenaar
Geef kunstenaars de vrijheid om te werken en experimenteren zoals diegene wil (beperk dit niet!) en geef als enige kader mee: maak een verbinding met de buurt.

9. Zorg voor enthousiasme
Dat is een belangrijke drijfveer. Als medewerkers van je Bibliotheek enthousiast zijn over iets en het draagt maatschappelijk bij, geef ze dan de ruimte, laat ze ontdekken en verbinden met als resultaat dat er veel deelnemers gaan komen en de Bibliotheek van de omgeving wordt.

10. Stel jezelf open
Je wil vooraf geen invloed uitoefenen op het eindresultaat. Verbind zonder agenda aan de lokale community. Ontmoet de mensen om je heen en laat open of en hoe zich daar iets uit zou moeten ontwikkelen. Dit betekent ook vertrouwen geven aan je lokale community.

Meer weten?

Deze informatie, kennis en inspiratie is van deelnemers van de Community Reis naar Portugese bibliotheken. Lees verder over het programma en de leerlessen. Wil je de bewoners van jouw directe lokale omgeving ook het hart laten vormen van je Bibliotheek? Mail Jeroen de Graeve, strategisch adviseur Rijnbrink, of lees meer over communities op de projectpagina.

Meer weten?

Jeroen de Graeve

Jeroen de Graeve

Strategisch adviseur

06 82 22 53 97 jeroen.degraeve@rijnbrink.nl
Elisabeth Rullens

Elisabeth Rullens

Adviseur Educatie, Cultuur en Samenleving

06 82 42 49 28 elisabeth.rullens@rijnbrink.nl
Remko Hekkers

Remko Hekkers

Adviseur Marketing

06 82 12 40 58 remko.hekkers@rijnbrink.nl