Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Hoera, de bieb gaat weer open! De bibliotheken in Overijssel en Gelderland zijn volop bezig om hun gasten te kunnen ontvangen op een manier die voor iedereen veilig en verantwoord is. Alle bibliotheken volgen daarbij de beschikbare protocollen en richtlijnen. Hoe zijn de eerste ervaringen met corona-proof uitlenen?

Looproutes, mandjes en boeken boenen

Je kent het al van de winkel: verplicht winkelen met een mandje. Ook in de bibliotheek is een mandje verplicht. En als de mandjes op zijn, moet je even wachten. Zo blijft het aantal mensen dat binnen rondwandelt binnen de perken. Om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar in de buurt komen, zijn looproutes aangebracht.
Ingeleverde boeken blijven 3 dagen in quarantaine. Daarna worden ze ingenomen en van de lenerspas afgeschreven. Ook de veiligheid van medewerkers is van groot belang. ”Boeken die er vies uitzien, maken we schoon met alcohol voor we ze in de stelling zetten”, vertelt directeur Gert-Jan Sweep van de bibliotheek Almelo in De Stentor.

Schermafbeelding 2020 05 18 om 13.02.11 

Schermafbeelding 2020 05 18 om 13.02.11

Creatieve oplossingen en samenwerkingen

De crisis maakt bij bibliotheken veel creativiteit wakker. In West Achterhoek werken ze met reserveringen via de website. Rozet in Arnhem maakte korte filmpjes waarin je ziet hoe zij zich voorbereiden op de komst van personeel en de bezoekers. Stadkamer in Zwolle leende mandjes van de Jumbo en beschilderde de stoep met kleurrijke looproutes.

Schermafbeelding 2020 05 18 om 13.02.11
Schermafbeelding 2020 05 18 om 13.02.11

Veel inzet van medewerkers

De opening van de bibliotheken kan alleen dankzij de grote inzet van medewerkers. Veel bibliotheken waren de afgelopen week op volle sterkte bemenst. Medewerkers, herkenbaar aan oranje hesjes, begeleidden gasten en ontsmetten de gebruikte mandjes en de balies.

Blije bezoekers

Mensen stonden bij de opening van de bibliotheken letterlijk in de rij om naar binnen te mogen. En bij de uitleenbalies vormden zich zelfs kleine files. Keurig met anderhalve meter afstand natuurlijk. ’Fantastisch’, reageert een bezoeker in Almelo. ”Ik lees veel, dat is anders niet te betalen.” 

Schermafbeelding 2020 05 18 om 13.02.11

Schermafbeelding 2020 05 18 om 13.02.11

Soms wat later open

Niet alle bibliotheken gaan deze week weer open. Dat heeft vooral te maken met de beperkte ruimte die afstand houden moeilijk maakt. Sommige bibliotheken werken vooral met vrijwilligers die in de risicogroep vallen en hebben nog geen alternatief. En soms moet er materiaal op maat gemaakt worden, zoals kuchborden en hygiënezuilen. Bibliotheken die later opengaan zijn bijvoorbeeld Wijhe, Brummen, Eerbeek en Twello. 

Tot 1 juni

De huidige maatregelen gelden in ieder geval tot 1 juni. Daarna hopen de bibliotheken weer activiteiten te mogen organiseren. De richtlijnen op de website van Rijnbrink zijn altijd actueel.     

Schermafbeelding 2020 05 18 om 13.02.11

Schermafbeelding 2020 05 18 om 13.02.11