Iedereen kan meedoen in onze samenleving! Deze ambitie hebben we in Overijssel hoog in het vaandel staan. De bibliotheken spelen hier een belangrijke rol in. Daarom werken bibliotheken, gemeenten, de provincie en Rijnbrink onder de noemer ‘Toekomstkracht Overijsselse bibliotheken’ samen aan het verder versterken van de Overijsselse bibliotheken. Hoe we dat doen, lees je op deze pagina.

Subsidieregeling provincie Overijssel

De provincie heeft voor bibliotheekstichtingen in Overijssel een subsidie beschikbaar gesteld van maximaal € 95.000,- per subsidieaanvraag. Deze subsidie is bedoeld voor bibliotheekinnovatie: het ontwikkelen en invoeren van een nieuw of verbeterd product, proces of dienst bij een lokale bibliotheek. Of voor het ondersteunen van het proces van ideevorming of het ondersteunen van een experiment. Met als doel dat de bibliotheken voldoen aan de eisen en wensen van inwoners nu en in de toekomst.

SUBSIDIEREGELING VAN DE PROVINCIE OVERIJSSEL

Rijnbrink biedt ondersteuning bij aanvragen en inzet subsidie
Heb je vragen over deze subsidieregeling? Of wil je advies of hulp hoe deze subsidie het beste ingezet en aangevraagd kan worden? Neem dan contact op met Astrid Kroon of Georges Elissen (contactgegevens onderaan deze pagina). Rijnbrink is dé professionele kennispartner van Overijsselse bibliotheken en ondersteunt en adviseert bibliotheken op allerlei gebieden.

Magazine

In oktober 2022 is het magazine Toekomstkracht Overijsselse Bibliotheken verspreid onder alle Overijsselse gemeenten en bibiotheken. Met dit magazine informeren en inspireren we alle bibliotheken en gemeenten in Overijssel over dit Toekomstkrachttraject. In het magazine staan voorbeelden over mooie samenwerkingen en wat gemeenten en bibliotheken voor inwoners kunnen betekenen. Daarnaast staat in dit magazine achtergrondinformatie over de (landelijke) maatschappelijke opgaven waar binnen het bibliotheekstelsel aan gewerkt wordt en de verschillende financieringsmogelijkheden.

Bekijk hier het magazine

Online talkshow ‘Dromen, durven, doen’ over toekomstbestendige bibliotheken

In februari vond er een online talkshow plaats over toekomstbestendige bibliotheken en subsidiestromen.  Aan tafel zitten onder meer Roy de Witte (gedeputeerde van de provincie Overijssel), Mark Deckers (Rijnbrink) en Astrid Vrolijk-De Mooij van het netwerk Overijsselse Bibliotheken.

KIJK HIER DE ONLINE TALKSHOW TERUG

Bijeenkomst 24 juni | Samen onderweg

Vrijdag 24 juni organiseerden de provincie en Rijnbrink een bijeenkomst in Nijverdal voor gemeenten (wethouders en beleidsmedewerkers cultuur, welzijn, participatie, gemeenteraadsleden etc.), bibliotheekdirecteuren- en besturen, bibliotheekprogrammeurs, partners uit het onderwijs en sociaal domein.

  • Tijdens deze bijeenkomst bouwden we voort op het gedachtegoed van bibliotheekinnovator David Lankes rondom de Community Library; Peter Staal nam het publiek op inspirerende wijze mee in het organiseren van communities.
  • We keken welke kansen er liggen binnen de thema’s Basisvaardigheden en ‘De Bibliotheek op school (zowel middelbaar onderwijs als speciaal onderwijs als ROC’s) en hoe we die gezamenlijk kunnen verzilveren.
  • Tijdens deze bijeenkomst kon men via een VR-bril zelf ervaren hoe de wereld van laaggeletterden eruit ziet.

Het was een mooie bijeenkomst boordevol inspiratie rondom het programma Toekomstkracht. En de mogelijkheid om collega’s uit het bibliotheekwerkveld te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.