24 juni bijeenkomst Toekomstkracht Overijsselse bibliotheken | Samen Onderweg

Iedereen kan meedoen in onze samenleving. Deze ambitie hebben we in Overijssel hoog in het vaandel staan. De bibliotheken in onze provincie spelen hier een belangrijke rol in. Hoe werken we in Overijssel samen aan het versterken van de bibliotheken?

Uitnodiging

We nodigen u van harte uit voor de bijeenkomst op 24 juni vanuit het programma Toekomstkracht Overijsselse Bibliotheken: Samen onderweg!

  • Wanneer: vrijdag 24 juni a.s.
  • Tijdstip: 09.30 – 13.30 uur
  • Locatie: ZINiN, Willem Alexanderstraat 7, Nijverdal
  • Voor wie: (Nieuwe) Wethouders en beleidsmedewerkers gemeenten (cultuur, welzijn, participatie), bibliotheekdirecteuren- en besturen, bibliotheekprogrammeurs, partners uit het onderwijs en sociaal domein, gemeenteraadsleden, statenleden van de provincie Overijssel.

aanmelden

Samen onderweg!

  • We bouwen tijdens deze bijeenkomst voort op het gedachtegoed van bibliotheekinnovator David Lankes rondom de Community Library; Peter Staal neemt ons op inspirerende wijze mee in het organiseren van communities en helpt bibliotheek én overheid in het concreet maken van wat communities voor jouw organisatie kunnen doen.
  • We kijken welke kansen er liggen binnen de thema’s Basisvaardigheden en ‘De Bibliotheek op school (zowel middelbaar onderwijs als speciaal onderwijs als ROC’s) en hoe we die gezamenlijk kunnen verzilveren.
  • En tijdens deze bijeenkomst kunt u via een VR-bril zelf ervaren hoe de wereld van laaggeletterden eruit ziet.

Kortom: een mooi programma boordevol inspiratie rondom het programma Toekomstkracht. En de mogelijkheid om collega’s uit het bibliotheekwerkveld te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Programma

09.30 – 10.00 uur – Inloop
10.00 – 10.50 uur – Plenair deel | Toekomstkracht Overijsselse Bibliotheken
11.00 – 11.40 uur – Deelsessie ronde 1
11.50 – 12.30 uur – Deelsessie ronde 2
12.30 – 13.30 uur – Afsluiting en netwerklunch

Foto van Peter Staal

Communities

Peter Staal neemt u deze ochtend mee in inspirerende verhalen over communities en de meerwaarde daarvan. In één van de deelsessies geeft hij vervolgens een workshop met praktische handvatten.

Logo Bibliotheek op school

De Bibliotheek op school

De Bibliotheek op school is een succesvol concept. In één van de deelsessies kijken we naar goede voorbeelden en kansen voor (samenwerking in) de toekomst, o.a. in het speciaal en middelbaar onderwijs en binnen ROC’s om te zorgen dat het aantal 15-jarigen in Overijssel met voldoende leesbegrip gaat toenemen. (Pisa onderzoek 2018)

Basisvaardigheden

Rondom het thema ‘Basisvaardigheden’ kijken we in één van de deelsessies zowel terug op het programma Taal Werkt!, als vooruit: hoe gaan we hier mee verder? Wat zijn de succesvolle projecten die we in Overijssel breder kunnen gaan oppakken?

VR bril

Probeer een VR-bril uit en ervaar hoe laaggeletterden de wereld om zich heen zien! (Door Blic VR van Biblionet Groningen)

Programma Toekomstkracht Overijsselse Bibliotheken

In Overijssel werken gemeenten, bibliotheken, provincie en Rijnbrink samen aan het verder versterken van de Overijsselse bibliotheken. De provincie heeft in dit kader subsidie beschikbaar gesteld. Begin dit jaar zijn er met iedere gemeente en bibliotheek gesprekken gevoerd over de toekomst van de lokale bibliotheek. In februari was er een online talkshow over het belang van de bibliotheek voor de samenleving. De bijeenkomst op 24 juni is weer een volgende halte. We zijn goed op weg met elkaar!

Ga naar de subsidieregeling van de provincie Overijssel

Kijk hier de online talkshow van februari (met o.a. David Lankes) terug