Bibliotheek van de Toekomst: thema’s van de toekomst

In het gesprek met deelnemers aan de brainstormsessie zijn er een aantal thema’s naar voren gekomen. Deze tref je hieronder aan. Wat is jouw mening over deze thema’s? Ga je hier graag over in gesprek? Mail Jeroen de Graeve en laat het weten.

Thema: Voor het welzijn

De Bibliotheek van de toekomst is een fijne plek voor iedereen en waar iedereen graag komt. Met het brede aanbod van collectie en programmering draagt de Bibliotheek van de Toekomst bij aan het welzijn van iedereen in Nederland, zonder puur een welzijnsinstelling te worden waar vooral de doelgroep niet-zelfredzamen komt.

Thema: Meer dan boeken

Ook in de toekomst is de Bibliotheek nog steeds een vanzelfsprekend, betrouwbaar en landelijk herkenbaar, vernieuwd en verrassend concept en relevant voor de inwoners van het werkgebied. Maar meer dan alleen een plek voor boeken, is de bibliotheek ook vernieuwend en verrassend.

Thema: Organisatiemix

De Bibliotheek van de toekomst draagt bij aan de aantrekkelijkheid van iedere stad en dorp. Steeds vaker doet de Bibliotheek dat als gecombineerde instelling: literatuur, kunst, cultuur en welzijn onder 1 dak! Dit betekent ook dat de Bibliotheek van de Toekomst uit meer m2 kan bestaan als dat relevant is voor de inwoners van het werkgebied. We denken niet meer in schotten op lokaal, provinciaal en landelijk niveau.

Thema: Samen met inwoners

De Bibliotheek van de toekomst is voor en van de gemeenschap. Samen met haar communities zorgt de bibliotheek ervoor dat er altijd wat te doen is en dat zij voor iedereen relevant is. Met die communities en burgerkracht functioneert de Bibliotheek als een bijenkorf waar mensen verhalen, kennis en informatie kunnen halen én brengen. De bibliotheek is altijd open en podium van, voor en door de stad. In de Bibliotheek kunnen mensen terecht met hun vragen, om op te halen wat er speelt in de buurt en om samen op te denken over grote maatschappelijke vraagstukken.

Thema: Delen met elkaar

In de toekomst is de collectie van de bibliotheek hybride: de boeken van de bibliotheek zijn gecombineerd met  andersmans boeken (leden en niet leden), digitale bronnen en andere duurzame producten die ‘uitgeleend’ kunnen worden. Kennis is niet alleen gevangen in geschreven bronnen, maar ook in de hoofden van mensen. Door de collectie van de bibliotheek en de verhalen, ervaringen en kennis van onze leden en gebruikers te bundelen kunnen we een veel groter aanbod genereren om te delen. In de Bibliotheek vinden mensen waar ze naar opzoek zijn, maar worden ze ook verrast met (ongevraagde) nieuwe ervaringen/verhalen/inzichten?

Thema: Open, veilige plek

De Bibliotheek is dag en nacht open. Drempelverlagend en sfeer verhogend. De sleutel van de Bibliotheek is voor iedereen beschikbaar, ook onbemand. Mensen weten de bibliotheek te vinden voor initiatieven die ze zelf willen opstarten. De bibliotheek faciliteert daarbij.

Meer weten?

Bekijk de thema-pagina over de Bibliotheek van de Toekomst-sessie.