Na succes gaat tweede ronde SPUK van start!

Gemeente Almelo, Arnhem, Enschede, Rozendaal, Westervoort, Winterswijk, Buren, Doesburg en Zutphen ontvangen financiering uit de eerste aanvraagronde van de SPUK-regeling. Deze gemeenten gebruiken dit geld om nieuwe bibliotheekvestigingen op te richten en bestaande bibliotheekvoorzieningen te verbeteren of door te ontwikkelen. In november start de tweede ronde; een mooi moment om (weer) contact op te nemen met jouw gemeente.

De eerste aanvraagronde voor de Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024 (SPUK) vond plaats van 15 mei tot en met 15 juni. Bijna 150 gemeenten hebben samen met hun bibliotheken een aanvraag ingediend. Helaas hebben niet alle gemeenten financiering ontvangen, omdat het totaal aangevraagde bedrag van meer dan 39 miljoen euro het beschikbare budget van 17,6 miljoen euro overschreed. Bekijk het overzicht van gemeenten die in de eerste ronde financiering ontvangen.

Voorrang
Bij de beoordeling van de aanvragen kregen gemeenten in eerste instantie voorrang als ze nog geen bibliotheekvestiging hadden en van plan waren er een op te zetten. Vervolgens is gekeken naar gemeenten waar de gemiddelde afstand tot een vestiging of servicepunt aanzienlijk was. Tot slot werd prioriteit gegeven aan gemeenten die te maken hebben met belangrijke maatschappelijke uitdagingen, zoals inwoners met een hoog risico op onderwijsachterstand en een groot percentage laaggeletterden.

Tweede aanvraagronde
Gemeenten waarvan de aanvraag in de eerste ronde is afgewezen, krijgen van DUS-I bericht over hoe zij in de tweede ronde opnieuw financiering kunnen aanvragen. Gemeenten die in de eerste ronde geen financiering hebben aangevraagd, kunnen dit alsnog doen in de tweede ronde. De tweede ronde loopt van 15 november tot en met 15 december 2023. Ondanks het beperkte beschikbare budget voor de tweede ronde, moedigen we iedereen aan die interesse heeft om een subsidieaanvraag in te dienen. Samen staan we sterk en kunnen we een collectieve stem laten horen naar de politiek.