Jongeren aan zet bij Gelderse Vrijheidsdagen 2024

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Rijnbrink vindt het belangrijk dat iedereen zich bewust is van onze vrijheid en de waarde daarvan. Daarom organiseren we voor het derde jaar op rij in Gelderland speciale Vrijheidsdagen samen met de Gelderse bibliotheken en Erfgoed Gelderland. Van maart tot en met september 2024 vinden met behulp van de provincie meerdere Vrijheidsfestivals en activiteiten plaats. Jongeren geven samen met bibliotheken vorm aan het programma.

Vrijheid vieren in Gelderland
Net als afgelopen jaar organiseren CODA Apeldoorn, Cultura Ede, Liemers Kunstwerk!, Rozet Arnhem en Bibliotheek Gelderland-Zuid in co-creatie met jongeren, onderwijs en lokale partners een inspirerend meerdaags programma rondom (on)vrijheid. Hierbij staan de leefwereld en de vragen van Gelderse jongeren centraal. Rode draad is het doorgeven van levende herinneringen, persoonlijke verhalen, debat en ontmoeting. Juist de bibliotheek, midden in de samenleving, is daar de perfecte plek voor. 
Onderdeel van ieder Vrijheidsfestival is ook een inspirerend Vrijheidscollege. In samenwerking met Stichting Vrijheidscollege vindt een Gelderse tour plaats, met persoonlijke verhalen over vrijheid voor jong en oud van sprekers als Ayla Satijn, Joenoes Polnaija  en Evgeniy Levchenko.   

Naast de Vrijheidsfestivals vinden er bij heel veel Gelderse bibliotheken diverse Vrijheidsdagactiviteiten plaats. Denk aan een Living Library, waarbij je niet een boek maar een mens ‘leent’, een interactieve show van De Kiesmannen of Stichting Nieuwe Helden, of het pop-up museum ‘How to survive a Democracy’ van Stichting Autres Directions. Aangevuld met prikkelende lokale programmering rond het thema (on)vrijheid. 

Effect op jongeren
In 2023 trok het project meer dan 3.500 jongeren naar het evenement en werden de online livestreams meer dan 1.500 keer bekeken. Jongeren gaven aan dat ze door het project meer begrip kregen voor anderen, bewuster werden van hun eigen aannames en het belang van democratie en vrijheid beter gingen waarderen. Deze visual geeft het effect op jongeren goed weer. Nieuwsgierig naar de Vrijheidsfestivals en thema’s van vorig jaar? De Beeldbrengers maakten een reeks video’s!  

Meer weten?
De Gelderse Vrijheidsdagen zijn onderdeel van programma Gelderland in Vrijheid van provincie Gelderland. Lees hier meer over het project Vrijheid in Gelderland.