Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend en blijvende aandacht voor dit thema is belangrijk. Ook in 2024 vieren we daarom de vrijheid in provincie Gelderland. Rijnbrink vindt het belangrijk dat iedereen zich bewust is van onze vrijheid en de waarde daarvan voor onze democratie en rechtstaat. Daarom organiseren we in 2024 in Gelderland weer speciale Vrijheidsdagen samen met de Gelderse bibliotheken en Erfgoed Gelderland.  

Project Vrijheid

De Gelderse Vrijheidsdagen zijn onderdeel van programma Gelderland in Vrijheid van provincie Gelderland. Met het programma Vrijheid wil de provincie de generaties van na oorlog bewust maken van de waarde van vrijheid.  

Voor project Vrijheid werken Rijnbrink, de Gelderse bibliotheken, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, verschillende MBO-instellingen, de vier Gelderse oorlogsmusea en Erfgoed Gelderland samen om het thema Vrijheid te omarmen en het bewustzijn rondom vrijheid te vergroten op een manier die jongeren aanspreekt. Het project is onderverdeeld in twee deelprojecten. 

  • Erfgoed Gelderland neemt de mbo-leerlijn ‘Burgerschap en Vrijheid’ op zich 
  • Rijnbrink verzorgt samen met de Gelderse bibliotheken de organisatie van de Vrijheidsdagen 

De Gelderse Vrijheidsdagen 2024

Met behulp van de toegekende provinciale subsidie voor Gelderse bibliotheken geeft Rijnbrink voor het tweede jaar op rij samen met de Gelderse bibliotheken en lokale partners invulling aan speciale Vrijheidsdagen. Met de Vrijheidsdagen in de bibliotheek haken we in op actuele vragen over democratie, burgerschap, polarisatie, meningsvorming, gender en inclusie of de oorlog in de Oekraïne. 

Om nog meer jongeren te bereiken zetten we in 2024 in op het organiseren van een aantal grotere Vrijheidsfestivals en events op meerdere locaties in de provincie Gelderland. Dit doen we met programmering passend bij de regio en in samenspraak met bibliotheken, scholen, lokale partners en vooral jongeren zelf! Iedere bibliotheek sluit met hun Vrijheidsdagen aan bij lokale thema’s en vragen die spelen rond (on)vrijheid.  

Programma

Van maart tot en met  september 2024 vinden door heel Gelderland meerdere Vrijheidsfestivals en events plaats in de bibliotheek. 

WEBSITE GELDERLAND IN VRIJHEID

De Vrijheidsdagen zijn gevuld met prikkelende programmering rond het thema (on)vrijheid zoals Vrijheidscolleges, de interactieve theatershow ‘In Search of New Democracy 3.0’ van Lucas de Man en Stichting Nieuwe Helden, shows van de Kiesmannen, het interactieve pop-up museum ‘how to survive a democracy’ en workshops van Stichting Autres Directions, Programma Vluchten & Vrijheid van Spectrum en nog veel meer! 

De Vrijheidsdagen in beeld 

De Vrijheidsfestivals in Gelderland worden vastgelegd door de jongeren van De Beeldbrengers. Beeldbrengers is hét mediaplatform voor en door jongeren in Gelderland. Jonge medialiefhebbers maken reportages en vlogs over onderwerpen die zij belangrijk vinden.  

Ter voorbereiding op de Gelderse Vrijheidsdagen zijn de Beeldbrengers de straat op gegaan om jongeren te vragen wat vrijheid voor hen betekent.  Bekijk hier de video:

Bekijk de video’s van de Beeldbrengers hier, er volgen er binnenkort meer!  

Vrijheid belangrijk onderwerp van gesprek  

“Het thema Vrijheid is actueler dan ooit. Dat zet mensen aan het denken. Juist de Bibliotheek kan als ontmoetingsplek een onmisbare rol spelen als verbindende schakel tussen mens en maatschappij. De bibliotheek is een plek waar we ruimte kunnen geven aan verschillende opvattingen, waar debat georganiseerd kan worden en waar we de dialoog aan kunnen gaan over lastige onderwerpen,” vertelt Bernard Fransen.  

Het gesprek over Vrijheid is belangrijk want vrijheid gaat over je veilig voelen, jezelf zijn, een mening mogen hebben, luisteren naar de ideeën van anderen en je stem kunnen laten horen.  

Samen met 150 studenten van het MBO organiseerden we op 19 april 2023 samen met het Aventus, CODA Apeldoorn, Het Nederlands Debat Instituut, Rijnbrink, Erfgoed Gelderland en provincie Gelderland een speciale dag in het teken van ‘Vrijheid en Gesprek’. Lees hier meer over deze dag https://www.rijnbrink.nl/actueel/nieuws/met-jongeren-in-gesprek-over-vrijheid-tijdens-het-vrijheidsfestival-in-coda-apeldoorn/ en bekijk ook de video van de middag:

“Het is waardevol dat we het thema Vrijheid in Gelderland samen met onze partners breed aandacht kunnen geven en dat er komende tijd veel mooie evenementen op het gebied van vrijheid worden georganiseerd.”  

De website van de provincie, ‘Gelderland in Vrijheid’, functioneert als platform voor alles omtrent het programma Vrijheid (waaronder lesplannen, evenementen, activiteiten en meer). Klik op onderstaande knop om de website en de agenda te bekijken:

WEBSITE GELDERLAND IN VRIJHEID

Meer weten over de MBO leerlijn? Bekijk ook de website van Erfgoed Gelderland. https://erfgoedgelderland.nl/project/vrijheid-in-gelderland/