Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend en blijvende aandacht voor dit thema is belangrijk. Ook in 2024 vieren we daarom de vrijheid in provincie Gelderland. Rijnbrink vindt het belangrijk dat iedereen zich bewust is van onze vrijheid en de waarde daarvan voor onze democratie en rechtstaat. Daarom organiseren we in 2024 in Gelderland weer speciale Vrijheidsdagen samen met de Gelderse bibliotheken en Erfgoed Gelderland.  

Project Vrijheid

De Gelderse Vrijheidsdagen zijn onderdeel van programma Gelderland in Vrijheid van provincie Gelderland. Met het programma Vrijheid wil de provincie de generaties van na oorlog bewust maken van de waarde van vrijheid.  

Voor project Vrijheid werken Rijnbrink, de Gelderse bibliotheken, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, verschillende MBO-instellingen, de vier Gelderse oorlogsmusea en Erfgoed Gelderland samen om het thema Vrijheid te omarmen en het bewustzijn rondom vrijheid te vergroten op een manier die jongeren aanspreekt. Het project is onderverdeeld in twee deelprojecten. 

  • Erfgoed Gelderland neemt de mbo-leerlijn ‘Burgerschap en Vrijheid’ op zich 
  • Rijnbrink verzorgt samen met de Gelderse bibliotheken de organisatie van de Vrijheidsdagen 

De Gelderse Vrijheidsdagen 2024

Met behulp van de toegekende provinciale subsidie voor Gelderse bibliotheken geeft Rijnbrink voor het derde jaar op rij samen met de Gelderse bibliotheken en lokale partners invulling aan speciale Vrijheidsdagen. Met de Vrijheidsdagen in de bibliotheek haken we in op actuele vragen over democratie, burgerschap, polarisatie, meningsvorming, gender en inclusie of de oorlog in de Oekraïne. 

Om nog meer jongeren te bereiken zetten we in 2024 in op het organiseren van een aantal grotere Vrijheidsfestivals en events op meerdere locaties in de provincie Gelderland. Dit doen we met programmering passend bij de regio en in samenspraak met bibliotheken, scholen, lokale partners en vooral jongeren zelf! Iedere bibliotheek sluit met hun Vrijheidsdagen aan bij lokale thema’s en vragen die spelen rond (on)vrijheid.  

Programma

Vrijheid vieren in Gelderland 2024

WEBSITE GELDERLAND IN VRIJHEID

De Vrijheidsdagen zijn gevuld met prikkelende programmering rond het thema (on)vrijheid zoals Vrijheidscolleges, de interactieve theatershow ‘In Search of New Democracy 3.0’ van Lucas de Man en Stichting Nieuwe Helden, shows van de Kiesmannen, het interactieve pop-up museum ‘how to survive a democracy’ en workshops van Stichting Autres Directions, Programma Vluchten & Vrijheid van Spectrum en nog veel meer! 

We vieren de Vrijheid met Vrijheidsmaaltijden 2024!

In Gelderland vieren we de vrijheid samen met de bibliotheken. Op 5 mei 2024 kwamen we met zoveel mogelijk Gelderlanders bijeen voor Vrijheidsmaaltijden! Door de hele provincie waren de tafels gedekt en ontmoeten mensen elkaar om verhalen te delen, te verbinden, bubbels te breken en de dialoog aan te gaan over (on)vrijheid.

In aanloop naar 80 jaar vrijheid organiseerden Rijnbrink en Gelderse bibliotheken samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het V-fonds, de Provincie Gelderland en vele lokale partners grootschalige vrijheidsmaaltijden. Van de Stevenskerk in Nijmegen tot de Uiterwaarden bij Zaltbommel, in heel Gelderland kwamen jong en oud samen om stil te staan bij (on)vrijheid. Bij iedere maaltijd was er verdiepende culturele programmering. Het doel: samen nadenken en praten over de waarde van vrijheid.

Samen met De Beeldbrengers maakten we een mooie video van de Vrijheidsmaaltijden die samen met Gelderse bibliotheken zijn opgezet.

Downloads

  • De Vrijheidsfestivals in Gelderland worden vastgelegd door de jongeren van De Beeldbrengers. Beeldbrengers is hét mediaplatform voor en door jongeren in Gelderland. Jonge medialiefhebbers maken reportages en vlogs over onderwerpen die zij belangrijk vinden.
  • Vorig jaar organiseerden het Aventus, CODA Apeldoorn, Het Nederlands Debat Instituut, Rijnbrink, Erfgoed Gelderland en provincie Gelderland een speciale dag in het teken van ‘Vrijheid en Gesprek.
  • Wat betekent vrijheid voor de maatschappij van nu? Mbo-studenten gaan zelf met deze vraag aan de slag. Meer weten over de MBO leerlijn? Bekijk ook de website van Erfgoed Gelderland