In 2021 en 2022 vieren we de vrijheid in provincie Gelderland. Dit doen we voor én met iedereen die de Tweede Wereldoorlog niet uit eerste hand heeft meegemaakt. En met speciale focus op jongeren. Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van onze vrijheid en de waarde daarvan voor onze democratie en rechtstaat.

Project Vrijheid

Rijnbrink en Erfgoed Gelderland werkten samen aan een aanvraag voor een groot, educatief project genaamd Vrijheid. Deze aanvraag is in juni 2021 toegekend door de Provincie Gelderland. Met diverse partners zoals de Gelderse bibliotheken, Spectrum, de HAN, vier Gelderse herdenkingsmusea en diverse ROC’s kunnen we nu aan de slag! Het project Vrijheid is onderverdeeld in twee deelprojecten:

  • Rijbrink verzorgt de organisatie van de Vrijheidsdagen
  • Erfgoed Gelderland neemt de mbo-leerlijn ‘Burgerschap en Vrijheid’ op zich

Bibliotheken slaan de handen ineen tijdens de Vrijheidsdagen

Met behulp van de toegekende provinciale subsidie voor Gelderse Bibliotheken geven alle 20 Gelderse bibliotheken vanaf februari 2022 invulling aan 20 Vrijheidsdagen vol prikkelende programmering. Denk aan programmering van Living LibraryVrijheidscolleges, de interactieve theatershow ‘In Search of New Democracy 3.0’ van Lucas de Man en Stichting Nieuwe Helden, shows van de Kiesmannen, de expo Democratiefabriek, workshops van Terra Nova, maar ook de rijdende Escape Room truck van Spectrum met als thema vrijheid. Ook reist er, speciaal voor de Vrijheidsdagen, een interactieve expo genaamd ‘De Zwevende Kiezer’ van Bastiaan van den Berg langs de bibliotheken. De komende tijd geven Rijnbrink en de bibliotheken samen vorm aan de te organiseren Vrijheidsdagen, die binnen de thema’s democratie en vrijheid vallen. Door met de deelnemende bibliotheken in gesprek te gaan en provincie-breed de verbinding te zoeken komen we samen tot een mooi programma. Rijnbrink laat hiermee het sterke bibliotheeknetwerk in Gelderland zien. Met de door Rijnbrink ontwikkelde MarCom-toolkit zetten de bibliotheken hun programmering tevens goed op de kaart.

De website van de provincie, ‘Gelderland in Vrijheid’, functioneert als platform voor alles omtrent het programma Vrijheid (waaronder lesplannen, evenementen, activiteiten en meer). Klik op onderstaande knop en bekijk de website.

WEBSITE GELDERLAND IN VRIJHEID

Bekijk onderstaande video voor een overzicht van alle activiteiten die door de Gelderse bibliotheken geprogrammeerd worden: