Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

De winnaars van de verkiezing Overijssels Boek van het Jaar 2020 zijn op 4 november bekendgemaakt tijdens een online event. De winnaars van 2020 zijn Nicole Harmsen met De Rusluie (fictie) en Suzan Folkerts en Garrelt Verhoeven met Deventer Boekenstad (non-fictie). Het was de elfde uitreiking van de prijs Overijssels Boek van het Jaar.

De Rusluie

Uit het juryrapport: Nicole Harmsen wekt in haar boek ‘De Rusluie’ een bijzondere episode uit de Overijsselse geschiedenis tot leven. Met respect voor de historische feitelijkheid geeft zij een levendige karakteristiek van een eenvoudige Vriezenveense familie. Zij gaat met durf en werklust een enorm avontuur aan en slaagt erin om in Rusland een succesvol bestaan op te bouwen. Een uiterst interessant boek, goed en boeiend geschreven. Zowel geschikt voor geïnteresseerden in de geschiedenis van Vriezenveen, als zeker ook voor een breed publiek.
Ook genomineerd in de categorie fictie waren: Marcel Verreck en Almar Otten.

Deventer Boekenstad: twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel

Uit het juryrapport: Deventer boekenstad benut de mogelijkheden van het medium boek volop. Het is een boek om door te bladeren en de prachtige visuele vormgeving van oude handschriften en druksels te bewonderen en om te lezen. Specialisten bieden een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van Deventer als boekenstad tot op de dag van vandaag. En elk hoofdstuk biedt kaderteksten die dieper ingaan op een aspect uit deze geschiedenis. De lezer kan eruit halen wat hij wil: algemeen historisch inzicht, specialistische kennis of leuke anekdotes. Deventer boekenstad doet absoluut recht aan de status van Deventer als boekenstad. 

Ook genomineerd in de categorie non-fictie waren: Joep Boerboom, Wouter Waldus, Willemieke Ottens, Els van der Laan en Karin Bevaart, Lydia Lijkendijk, Elsbeth Etty en John van Zuidam. 

   Garrelt Verhoeven  

Garrelt Verhoeven         

           Suzan Folkerts 1

Suzan Folkerts                

             Nicole Harmsen 1

Nicole Harmsen    

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding kreeg de enige dichtbundel onder de inzendingen: ‘Vechtdalnotities’ van schrijver Lenze Bouwers en beeldend kunstenaar Gijs Dragt. Een prachtig vormgegeven boek waarin gedichten en foto’s elkaar versterken. 

Verkiezing 

Bij deze verkiezing ging het om boeken die zijn verschenen tussen 1 augustus 2018 en 1 april 2020. De non-fictie boeken moesten een Overijssels thema hebben. Bij de fictie boeken moest er een duidelijke (emotionele) binding zijn met de provincie, zoals een schrijver die uit Overijssel komt of een verhaal dat zich afspeelt in de provincie. Kijk voor meer informatie op www.overijsselverwoord.nl. Overijssel Verwoord wordt georganiseerd door Rijnbrink en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.