Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Op 13 februari jl. is een groep enthousiaste Gelderse programmamakers gestart met de leergang ‘Programmeren in de Bibliotheek’.

In co-creatie met Evanne Nowak/LUX in Nijmegen heeft Rijnbrink een leergang ontwikkeld waarin de aspecten van de programmamaker aan bod komen. Op de eerste bijeenkomst werd aandacht besteed aan onze gezamenlijke context: waar zijn wij voor en van als bibliotheken, waar doen we het voor en op welke spanningsvelden begeven we ons?

Zoektocht

Als inspirator was in deze sessie directeur van de Bibliotheek Kennemerwaard Erna Winters uitgenodigd, die gepassioneerd vertelde over de zoektocht die zij met hun organisatie zijn aangegaan. Mooi om te zien is vooral hoe zij hun zoektocht vormgeven, zonder te pretenderen dat ze al hebben ‘gevonden’. Juist door het zoeken zetten ze mooie stappen.

Dag 1 Carola Elisabeth 

Kernwaarden zijn leidend

Aan de hand van dit verhaal gingen de programmamakers in gesprek over de positie van hun eigen Bibliotheek of cultuurorganisatie. Mogen we een positie innemen in het maatschappelijke en politieke debat? Kunnen we neutraal zijn? En als neutraliteit niet mogelijk is, hoe zorgen we er dan voor dat er ruimte is voor verschillende invalshoeken? Met een paar mooie casussen liet Erna zien hoe de in de Bibliotheek geformuleerde kernwaarden leidend zijn voor de manier waarop zij keuzes maken – en hoe deze elkaar soms ook bijten.

 

Een basis leggen

In de middag was er ruimte voor het verwoorden en vertalen van een eigen visie op het programmeren en de rol en uitstraling van de maatschappelijk-educatieve Bibliotheek. We kijken naar de doelen die we graag met onze programma’s willen behalen, en welke ingrediënten daarvoor het meest relevant zijn. Hiermee leggen we de basis voor programma’s voor wat we willen leren en hoe we de programma’s die wij in de toekomst maken kunnen focussen.

 Dag 1 Judith Laurie

Met afgevaardigden van 7 organisaties kijken we naar de manier waarop maatschappelijke programma’s in 2020 en verder in de toekomst een plek in onze programma’s kunnen innemen, en wat we daarin nog te doen hebben. We zien veel (mooie) uitdagingen die we in gezamenlijkheid hopen aan te gaan.

 

De eerste leergang vindt plaats van februari 2020 t/m januari 2021. Wil je meer informatie over het programma en/of geïnteresseerd in een mogelijk vervolg vanaf 2021? Neem contact op met Bart van Bergen via .