Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Op 18 maart plaatste ik hier mijn eerste verslag. Toen nog niet bedenkend dat de nieuwe werkelijkheid wel eens veel langer zou kunnen gaan duren dan een paar weken. Die paar weken liggen achter ons.

Weken waarin er in Gelderland en Overijssel heel veel werk verzet is om gebruikers van bibliotheken langs andere wegen dan ze gewend waren diensten aan te bieden.

Langs digitale weg de introductie van de ThuisBieb en de Digitale Voorleestas, maar ook tal van andere digitale diensten. Ze zijn allemaal te vinden op deze website. Sommige bibliotheken bieden ook afhaal – of bezorgservices. Of dat wel of niet geboden wordt is een lokale keuze waar soms lastige afwegingen aan vooraf gaan vanwege de veiligheidsrisico’s. Mark Deckers schreef daar vorig weekend een genuanceerde blog over. Ook op het gebied van muziek en cultuur zijn diensten aangeboden om leerkrachten en ouders de mogelijkheid te bieden online met cultuureducatie aan de slag te gaan. Voor de muziekverenigingen en andere muziekliefhebbers biedt Musidesk op haar facebookpagina twee maal per week het MuziekMotief. Ook op gebied van werkgeverschap zijn er de afgelopen weken veel tips en richtlijnen op deze website verschenen. En daarnaast hebben we weer veel informatie verzameld, geproduceerd, overzichtelijk vormgegeven en geordend.

Zo terugkijkend zie ik dat we een wendbare, krachtige en creatieve sector zijn. In deze spannende tijd werkt het heel goed om samen op te trekken. De landelijke samenwerking tussen KB,VOB en SPN helpt net zo mee om dit alles mogelijk te maken, als de afstemming en samenwerking tussen bibliotheken en Rijnbrink en tussen alle medewerkers van Rijnbrink. Ik houd maar niet op dat te waarderen. En waarderen merk ik, hebben we ook nodig om dit vol te kunnen houden. Want inmiddels is duidelijk dat we nog wel even verder te gaan hebben in deze nieuwe werkelijkheid.

Want wat zouden we weer graag de bibliotheken willen openen, muziek willen maken in de verenigingen en voluit met cultuureducatie aan de slag willen! Omdat we verwachten dat er over een paar weken toch wel weer iets mogelijk zal zijn, werken we in afstemming met een paar bibliotheken daar een aantal scenario’s voor uit. Zodat ieder die straks kan gebruiken en pasklaar kan maken voor de eigen situatie. Ook hier helpt landelijke samenwerking. Want wat we in Overijssel en Gelderland bedenken en uitwerken, delen we graag zodat dit ook elders kan worden gebruikt. Kijk, dat biedt ons weer een beetje perspectief en dat hebben we ook nodig. Ik in ieder geval wel.

Ik wens ons allen een mooi Paasweekend in goede gezondheid.