Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

De leden van leesclubs missen ongetwijfeld hun leesmaatjes met wie ze hun verhalen delen. Gelukkig zijn er diverse online varianten om samen over boeken te ‘praten’. Wat heb je hen zoal te bieden?

Online leescommunities
Hebban: een grote Nederlandse en Vlaamse gratis lezerscommunity. Je vindt er:
• de #Ikleeesthuis club met 20 digitale leesexemplaren in diverse categorieën en
• ruim honderd Hebban leesclubs waarvoor je je kunt inschrijven.

Om ook écht betrokken lezers te trekken, wordt er wel wat van de deelnemers verwacht. Lees hier hoe het werkt en wat de voorwaarden voor deelname zijn.

Goodreads: een platform waar je je gelezen boeken kunt registeren, met een beoordeling om met je vrienden of een andere groep te delen. Wat kun je allemaal in en met Goodreads?
• een interessegroep volgen of starten;
• auteurs volgen;
• boeken markeren als ‘want to read’
• uitdagingen (challenges) beginnen of
• een groep te starten.

Als voorbeeld hebben we alvast de Online thuisleesclub ingericht.

Extra tips:
1. Vlog: Vlogboek
Vlogboek bespreekt de Nederlandse literatuur. Er zijn vlogs over boeken, auteurs, literatuurgeschiedenis en literatuurwetenschap. Het is een project van Jörgen Apperloo.

2. Blog: Welk Boek Nu?
Enthousiaste lezers die uit hun gebruikelijke leesbubbel willen komen, worden hier geconfronteerd met verrassende fictie in allerlei genres.

3. Oefening: Mijn prilste leesherinnering
Leesclubs hoeven natuurlijk niet alleen over één specifiek boek te praten. Waarom zou je het niet eens over ieders ‘leesgeschiedenis’ hebben? Om de leden op weg te helpen, leren ze wat een leesgeschiedenis is en hoe ze een leesautobiografie opstellen. Deze oefening is onderdeel van een jaarcursus Levensverhalen schrijven van Jose Franssen

4. Tip: Senia
Senia is dé landelijke organisatie voor lees- en muziekluisterclubs. Ze hebben een speciale pagina met tips voor thuisblijvers waar ze ook suggesties doen voor een ‘anders dan normaal’-leesclub.