Leesclubs

De website www.mijnleesclub.nl is hét centrale platform voor leesclubs uit de provincies Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Leesclubs kunnen via de website leesclubboeken reserveren en ontvangen over het boek achtergrondinformatie om het groepsgesprek. Boeken worden in de genoemde provincies afgeleverd bij een Bibliotheek naar keuze.

Wat zijn leesclubs

Veel lezers van een boek vinden het prettig om ervaringen te delen met andere lezers. Dat kan in een leesclub: een groep van 5 tot 10 mensen die een paar keer per jaar bij elkaar komen om te praten over een boek dat iedereen heeft gelezen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de leeservaring, het onderwerp of de literaire kwaliteiten van het boek.

Met anderen mensen praten over boeken zorgt voor verbreding van de leefwereld en is een middel om te verdiepen in maatschappelijke onderwerpen. Daarnaast bevorderen Leesclubs het lezen van nieuwe boeken en onontdekte parels van boeken.

Collectie en service

Voor veel bibliotheken is het moeilijk om voldoende exemplaren van hetzelfde boek voor een leesclub beschikbaar te stellen. Rijnbrink ondersteunt daarbij door voor leesclubs boektitels in tienvoud beschikbaar te stellen. Daarnaast kunnen leesclubs kiezen uit een collectie van ruim 400 literaire romans van Nederlandse en buitenlandse auteurs. Bij elke boektitel ontvangt de leesclub achtergrondinformatie voor gesprek. Jaarlijks worden nieuwe boeken in de collectie opgenomen. Zo blijft de collectie actueel en is er altijd nieuw nieuwe keus.

MijnLeesclub.nl

De collectie en service van Rijnbrink voor leesclubs is beschikbaar via de website van MijnLeesclub.nl (www.mijnleesclub.nl). Dit is het centrale platform voor leesclubs uit de provincies Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Op het platform vind je informatie voor geïnteresseerden en leesclubs: hoe het werkt en veelgestelde vragen.

Extra: korting en lezingen

Voor deelnemers van leesclubs kiezen Stichting Literatuurclubs Drenthe, leeskringen Groningen en Rijnbrink jaarlijks vier literaire werken die deelnemers met korting kunnen aanschaffen. Bij elk van deze boeken is achtergrondinformatie beschikbaar om het groepsgesprek te voeren. Daarnaast wordt van deze boeken een lezing gemaakt die bekeken kan worden via het MijnLeesclub.nl YouTube-kanaal. Voor het seizoen 2022-2023 zijn de onderstaande boeken met korting verkrijgbaar. Meer weten over de aanschaf? Mail MijnLeesclub@Rijnbrink.nl.

Auteur en boektitel Opname lezing
Juli Zeh – Onder buren Oktober 2022
Lisa Weeda – Aleksandra November 2022
Gerbrand Bakker – De kapperszoon Januari 2023
Elif Shafak – Het eiland van de verdwenen bomen Maart 2023

Leesclubs en Corona

Hoe kun je als leesclub actief blijven in tijden van bijvoorbeeld Corona? Er zijn veel online én offline manieren die dit stimuleren. Een aantal zijn samengevat in een inspiratiedocument vol met praktische tips en werkvormen voor leesclubs en bibliotheken.

Bekijk het Inspiratiedocument (2020)

Meer weten? Neem contact met ons op.