Vrijheid vieren tijdens Vrijheidsdag in Liemers Kunstwerk!

Op woensdagochtend 20 april bezocht Peter van ’t Hoog, gedeputeerde van de provincie Gelderland, samen met Bernard Fransen, bestuurder van Rijnbrink, de Vrijheidsdag bij Liemers Kunstwerk! in Zevenaar. Bert Frölich, directeur-bestuurder van Kunstwerk!, heette hen van harte welkom. Ook Luciën van Riswijk, burgemeester van Zevenaar, was aanwezig.

De Vrijheidsdagen in Gelderse Bibliotheken maken onderdeel uit van het project Vrijheid in Gelderland. Met het project richt Rijnbrink zich in samenwerking met de Gelderse bibliotheken, provincie Gelderland en Erfgoed Gelderland op de generaties van na de oorlog en wordt de vrijheid volop gevierd in Gelderse Bibliotheken.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. De oorlog in Oekraïne maakte dat de afgelopen maanden extra duidelijk. Rijnbrink vindt het belangrijk dat iedereen zich bewust is van onze vrijheid en de waarde daarvan voor onze democratie en rechtsstaat.Vrijheid vieren tijdens Vrijheidsdag in Liemers Kunstwerk!

Vrijheid belangrijk onderwerp van gesprek

“Tijdens de Vrijheidsdagen in de Gelderse bibliotheken staan we onder andere met kinderen en jongeren bewust stil bij onze vrijheid. We maken daarbij thema’s die zo vanzelfsprekend zijn onderwerp van gesprek,” vertelt Bernard Fransen. “Het thema is natuurlijk actueler dan ooit. Dat zet mensen aan het denken. De bibliotheek is de perfecte plek om verder op het thema in te zoomen. Een plek van verrijking en verdieping, waar je kennis haalt en brengt. Rijnbrink is dé professionele partner van bibliotheken. Samen zetten we ons in voor een plek waar iedereen een leven lang kan leren. Zo zijn we ook met Bibliotheken in gesprek over wat we kunnen betekenen voor Oekraïense vluchtelingen.”

Verschillende activiteiten

In Zevenaar ontdekte de gedeputeerde Van ’t Hoog samen met Rijnbrink-bestuurder Fransen en een aantal groepen basisschoolleerlingen de Democratiefabriek, maar ook de rijdende Escape Room truck van Spectrum (met vrijheid als thema) en een interactieve expo genaamd ‘De Zwevende Kiezer’ van Bastiaan van den Berg. Het was een boeiende ochtend, waarbij er volop gelegenheid was om met elkaar in gesprek te gaan over het thema vrijheid en welke rol de Bibliotheek hierin kan vervullen.

“De Bibliotheek is de ultieme ontmoetingsplek en heeft daarnaast een maatschappelijke functie als onmisbare, verbindende schakel tussen mens en maatschappij,” zegt Fransen. “We zijn trots dat er in de bibliotheek zoveel mooie evenementen op het gebied van vrijheid en democratie georganiseerd worden.”

Meer weten?

De Vrijheidsdagen worden tot en met september georganiseerd in alle Gelderse Bibliotheken. Lees meer over het project Vrijheid in Gelderland van Rijnbrink en Erfgoed Gelderland (in samenwerking met o.a. de Gelderse bibliotheken, Spectrum, de HAN, vier Gelderse herdenkingsmusea en diverse ROC’s) op www.vrijheidgelderland.nl. Hier vindt u ook een agenda met alle evenementen.