Thijs van der Waaij is voorleeskampioen van de provincie Overijssel

Thijs van der Waaij van Basisschool De Optimist uit Borne heeft op 6 april 2023 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op 24 mei aanstaande gaat Thijs de provincie Overijssel vertegenwoordigen tijdens de 30e landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als Thijs wint mag hij zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2023 van het Kinderboekenmuseum noemen.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Thijs heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst 413 kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales in de Bibliotheek en vervolgens tijdens de provinciale finale. De jury zei over Thijs: “Thijs nam ons en de hele zaal geweldig mee in de emotie van het verhaal. Dat vinden we een kwaliteit van een voorlezer. In het geval van Thijs was het verhaal erg grappig en dat kwam goed over.” Thijs zelf, die voorlas uit ‘Gruwelijk grappige griezelverhalen’ van Tosca Menten: “Ik ben heel blij en heb veel zin om naar de landelijke finale in Utrecht te gaan!”

Suzanne Goorhuis van Rijnbrink, die de provinciale finale organiseerde, hoopt net als Thijs dat hij op 24 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Overijssel komt is dat een hele eer: de provincie levert de beste voorlezer van Nederland die ook nog een jaar lang kinderdirecteur wordt van het Kinderboekenmuseum. In het 30-jarige bestaan van De Nationale Voorleeswedstrijd heeft 3 keer eerder een kandidaat uit Overijssel de landelijke titel gewonnen.

Op 24 mei neemt de kampioen uit Overijssel het op tegen de voorleeskampioenen uit de elf overige provincies. De jury bestaat dit jaar onder anderen uit Martijn van der Linden (Kinderboekenambassadeur) en de finale wordt gepresenteerd door Edson da Graça.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is te vinden via deze website. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.