‘Suikerbastaard’ en ‘Atlas van de IJssel’ winnen titel Overijssels Boek van het Jaar 2021

De winnaars van de verkiezing Overijssels Boek van het Jaar 2021 zijn bekend! De uitreiking was online live te volgen en terug te kijken via www.kijknulive.nl/overijsselverwoord. Inga Tjapkes, RTV Oost, presenteerde de livestream. Roy de Witte, provincie Overijssel, maakte de winnaars bekend. Jaap Scholten met Suikerbastaard (fictie) en Tjirk van der Ziel en Albert Corporaal met Atlas van de IJssel (non-fictie) gaan met de titel naar huis. Naast erkenning voor hun bijzondere prestatie ontvingen de winnaars een bedrag van € 500. Het was de twaalfde uitreiking van de prijs Overijssels Boek van het Jaar.

Suikerbastaard – winnaar categorie fictie
Uit het juryrapport: “Suikerbastaard van Jaap Scholten is wederom een boek van deze schrijver dat zijn basis in Overijssel heeft, maar waarin de hele wereld aan die basis wordt gelinkt. Jaap Scholten kan dat als geen ander. Suikerbastaard is een genot om te lezen. De beschrijving van een minder bekende periode in de Overijsselse geschiedenis levert een boeiend boek op. De geschiedenis wordt teruggebracht tot persoonlijke ervaringen en tegelijk verbonden met de geschiedenis op wereldniveau. Het is een zeer knap geconstrueerd en goed geschreven boek waarin feit en fictie sterk door elkaar lopen. Scholten heeft bovendien een mooie schrijfstijl en gebruikt rijke taal voor zeer rijke beelden.”

Ook genomineerd in de categorie fictie waren: Almar Otten (met De Ambtenaar) en Jozef Hoek (Vuurvogel).

Atlas van de IJssel – winnaar categorie non-fictie
Uit het juryrapport: “Er zijn van die boeken die je uitnodigen om door te bladeren. Ze zien er zo aantrekkelijk uit dat je meteen gegrepen wordt door het mooie beeldmateriaal. En dan valt je oog automatisch op de tekst. Je hoort stemmen uit het verleden en leest allerlei wetenswaardigheden uit heden en verleden. En dan word je weer gegrepen. Je bekijkt het beeldmateriaal op een andere manier en zo neemt het boek bezit van je.

De Atlas van de IJssel van Tjirk van der Ziel en Albert Corporaal is zo’n boek. Het is een biografie van de rivier waarin het ontstaan, de veranderingen en de huidige status van de IJssel worden beschreven. Maar het boek is ook een reeks historische verhalen over de omgang van de mens met de rivier. Hoezeer de mogelijkheden van de mens ook zijn toegenomen om de natuur naar zijn hand te zetten, steeds weer blijkt dat dit nooit helemaal lukt en dat de rivier eigenzinnig zijn gang gaat. Daarin ligt dan weer het actuele van de Atlas van de IJssel. Bovenal is de atlas een mooi boek. Bij het doorbladeren wordt de lezer meteen gegrepen door de prachtige dronefoto’s van de hedendaagse IJssel. En of dat al niet genoeg is valt er nog volop visueel plezier te beleven aan de bijzondere historische kaarten. Met name deze kaarten maken nieuwsgierig en nodigen uit om de bijgevoegde tekst te gaan lezen. De teksten zijn informatief en beschrijven de rivier in al zijn verschijningsvormen. Kortom, in de Atlas van de IJssel komt het rijke palet dat de IJssel biedt geheel tot uitdrukking.”

Ook genomineerd in de categorie non-fictie waren: Ewout van der Horst, Marco Krijnsen, Martin van der Linde, Albert Bartelds en Paul Harmens (met De oorlog gaat nooit voorbij: Overijssel 1940-1945), Arlette Kouwenhoven (Van Elburg tot Deshima: Zes eeuwen familie Feith), Erna Lammers (Door mannen gekozen: De eerste vrouwen in de Deventer gemeenteraad) en Nick Vos (Strijd en overleg – De Twents-Achterhoekse textielindustrie 1815 – 1955).

Van links naar rechts: Roy de Witte (provincie Overijssel), Jaap Scholten, Inga Tjapkes (RTV Oost), Albert Corporaal & Tjirk van der Ziel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Overijssel Verwoord
Overijssel Verwoord wordt in opdracht van Provincie Overijssel uitgevoerd door Rijnbrink. Rijnbrink adviseert en ondersteunt in de provincies Overijssel en Gelderland bibliotheken en andere culturele, educatieve en maatschappelijke organisaties. Met als doel: samen werken aan een vaardiger, creatiever en slimmer Overijssel en Gelderland! Bij de realisatie van Overijssel Verwoord wordt intensief samengewerkt met RTV Oost.