Proeftuin Overijssel motiveert leerlingen!

Wat inspireert de leerlingen? Wat verwondert ze? Waar liggen ze ’s nachts wakker van? Wat maakt indruk? Samen met professionals uit de kunst- en cultuursector voeren leerlingen uit het Overijsselse voortgezet onderwijs onderzoek uit naar onderwerpen die hen écht bezighouden.

In het kader van Proeftuin Overijssel, een regeling voor cultuuronderwijs waarvan Rijnbrink in Overijssel Penvoerder is, werd topkok, en tv-presentator Pierre Wind aan scholengemeenschap de Waerdenborch in Goor gekoppeld. De leerlingen wilden onderzoek doen naar het terugvinden van motivatie na de lange en voor velen zware Coronaperiode.

Artikel in de krant

De energieke, gepassioneerde topkok bleek als motivator een schot in de roos! De Tubantia was ook aanwezig en deed verslag van de ochtend.

Uiteraard hebben we Pierre na de les zélf ook om een reactie gevraagd:

 Hoe heb je de workshop bij de Waerdenborch in Goor beleefd?

Pierre: Geweldig. Was een uitdaging om de leerlingen te bereiken. Ik keek ze regelmatig recht in de ogen. Denk dat het bereiken is gelukt. De positieve boodschap kwam over. Bij de een meer dan bij de ander. Naar mijn gevoel: doel van de ochtend bereikt.

 Wat hoop je dat bij de leerlingen is blijven hangen?

Pierre: Niet kijken naar het negatieve aspect, maar naar het positieve ervan. Je kunt veel gebeurtenissen negatief bekijken, maar wanneer je anders er tegenaan kijkt kan hetzelfde ook positief zijn. En, geniet van de kleine dingen. Maak de kleine geluksmomentjes, die er zijn, maar je die onbewust klein houdt, groot. Wees blij en trots op je doet. Kleine stapjes kunnen grote stappen worden!

Wat is jou bijgebleven?

Pierre: het gehele geheel, Goor, de gastvrije ontvangst, de goede interactieve hulp van de begeleiding, de mevrouw, die de mozzarella ging halen en de examenstunt. Bovenal op sommige momenten de verbazing en verwondering bij de leerlingen, die bovenal geconcentreerd en gefocust waren

Heb je verder nog tips/trucs in relatie tot het project de proeftuinen?

Pierre: ga zo door. Proeftuinen doet goed werk. DOORGAAAN. Is top. En, broodnodig

Foto: Elin Groot Rouwen en Kiki Vos de Wael