POI’s verlengen contract met Mosaic-leverancier voor beter bereiken inwoners

Alle bibliotheken in Nederland kunnen ook in de komende twee jaar gebruik blijven maken van de Mosaic-data (Whize-data). Het contract met de leverancier Whooz is verlengd tot 6 december 2025. Dit is het resultaat van de samenwerking tussen de Provinciale Ondersteuningsinstellingen (POI’s) in Nederland waaronder Rijnbrink.

Mosaic en segmenteren

Mosaic is een segmentatie-instrument dat inzicht geeft in de kenmerken, voorkeuren en gedragingen van huishoudens in lokale werkgebieden van bibliotheken. Hierdoor zijn doelgroepen beter te begrijpen en bereiken.

Daarnaast helpt Mosaic om de maatschappelijk educatieve dienstverlening beter af te stemmen op de wensen en behoeften van lokale inwoners. Zo vergroten bibliotheken de relevantie en de toekomstbestendigheid.

Mosaic is een systeem dat 8,1 miljoen huishoudens in Nederland indeelt in 59 subsegmenten en 11 hoofdsegmenten op basis van sociale demografie, levensstijl, cultuur en (koop)gedrag. De data wordt ontsloten via twee instrumenten: de i-Guide (Whize Guide) en een online platformtool (Envisia-software).

POI Ondersteuning

Rijnbrink geeft ondersteuning aan de bibliotheken en multifunctionele organisaties met openbare bibliotheekfunctie (mfo’s) in de provincies Overijssel en Gelderland bij het gebruik van de Mosaic. De adviseurs van Team Marketing en Communicatie en Team Onderzoek kunnen vragen beantwoorden over wie de doelgroep is en hoe deze beter te bereiken, boeien en verbinden.

Meer weten?

Wil je meer weten over Mosaic en het gebruik van deze data in de praktijk? Mail naar marketing@rijnbrink.nl of neem rechtstreeks contact op met Janneke Bloemheuvel of Remko Hekkers (adviseurs Team Marketing en communicatie) of Modai van Aken (adviseur Team onderzoek).