Met jongeren in gesprek over Vrijheid tijdens het Vrijheidsfestival in CODA Apeldoorn!

Op woensdagmiddag 19 april jl. deden 150 Gelderse jongeren van het ROC Aventus mee aan het Vrijheidsfestval in CODA Apeldoorn. Daar gingen zij met elkaar en met Peter van ’t Hoog, gedeputeerde van de provincie Gelderland, Bernard Fransen, bestuurder van Rijnbrink en Marc Wingens, directeur van Erfgoed Gelderland in gesprek over onze (on)vrijheid. Carin Reinders, directeur-bestuurder van CODA, heette hen van harte welkom.

De Vrijheidsdagen in de Gelderse Bibliotheken maken onderdeel uit van het project Vrijheid in Gelderland. Met het project richt Rijnbrink zich in samenwerking met de Gelderse bibliotheken, provincie Gelderland en Erfgoed Gelderland op de generaties van na de oorlog om het bewustzijn rondom de waarde van vrijheid te vergroten op een manier die jongeren aanspreekt.

Vrijheid belangrijk onderwerp van gesprek
Tijdens de Vrijheidsdagen 2023 staan we bewust stil bij onze vrijheid. Samen met de Gelderse Bibliotheken haken we in op actuele vragen. Die gaan over democratie, burgerschap, oorlog, maar ook over meningsvorming, polarisatie, identiteit, gender en inclusie. “Het thema is natuurlijk actueler dan ooit. Dat zet mensen aan het denken. Juist de Bibliotheek kan als ontmoetingsplek een onmisbare rol spelen als verbindende schakel tussen mens en maatschappij. De bibliotheek is een plek waar we ruimte kunnen geven aan verschillende opvattingen, waar debat georganiseerd kan worden en waar we de dialoog aan kunnen gaan over lastige onderwerpen,” vertelt Bernard Fransen.

En dat is precies waar het om draaide tijdens het Vrijheidsfestival in CODA op 19 april jl.. Het lijkt alsof we steeds feller tegenover elkaar staan. Het in gesprek gaan over moeilijke onderwerpen in de complexe wereld van vandaag is zo belangrijk, maar hoe blijf je in gesprek terwijl je het niet altijd met elkaar eens bent? Samen met het Nederlandse Debat Instituut organiseerde CODA een dag volledig in het teken van Vrijheid en Gesprek. Want is Vrijheid wel zo vanzelfsprekend? Vrijheid gaat over je veilig voelen, jezelf zijn, een mening mogen hebben, luisteren naar de ideeën van anderen en je stem kunnen laten horen.

In de ochtend volgden 150 studenten van diverse MBO opleidingen van het Aventus debattrainingen van enthousiaste trainers van Het Nederlands Debat Instituut. Tijdens het slotdebat gingen de studenten met elkaar in debat aan de hand van een aantal actuele onderwerpen, zoals de dienstplicht, voetbalgeweld en de verspreiding van fake news door influencers. Daarbij werd door de jury en medestudenten gelet op argumentatie, presentatie en teamwork.

Aan het einde van de middag reikte de jury, bestaande uit gedeputeerde Peter van ‘t Hoog, Bernard Fransen, Marc Wingens, Jan Wolf, docent Burgerschap van het Aventus en Lynn van Geel van het Nederlands Debat Instituut de prijs uit aan de winnende studenten. “Het was mooi om te zien hoe de studenten groeiden gedurende de dag. De studenten luisterden goed naar elkaar, haakten op elkaar in en konden hun punt goed duidelijk maken,” aldus Lynn van Geel.

Tijdens het Vrijheidsfestival in CODA kwamen de MBO-leerlijn ‘Vrijheid en Burgerschap’ van Erfgoed Gelderland en de Gelderse Vrijheidsdagen die Rijnbrink in samenwerking met het netwerk van Gelderse Bibliotheken organiseert mooi samen.

Gelderse Vrijheidsdagen door de hele provincie
“Het is waardevol dat we het thema Vrijheid in Gelderland samen met onze partners breed aandacht kunnen geven en dat er komende tijd nog veel meer mooie evenementen op het gebied van vrijheid worden georganiseerd. Volgend jaar vieren we in Gelderland 80 jaar Vrijheid, ook dan willen we natuurlijk graag samen met de provincie en de Gelderse bibliotheken dit soort belangrijke Vrijheidsfestivals door de hele provincie organiseren voor én met jongeren,” besluit Bernard Fransen.

Bekijk hier de video van het Vrijheidsfestival in CODA:

Meer weten?
De Vrijheidsdagen worden tot en met september georganiseerd in alle Gelderse Bibliotheken. Benieuwd wat er allemaal in de bibliotheek bij u in de buurt gepland staat? Bekijk Blokkenschema Vrijheidsdagen 2023 of bezoek de agenda op www.vrijheidgelderland.nl. Daar kan je ook meer lezen over het project Vrijheid in Gelderland van Rijnbrink en Erfgoed Gelderland.

Blokkenschema Vrijheidsdagen 2023