Onverwachte Ontmoetingen: de kunst om bibliotheekbezoekers bij elkaar te brengen

Begin dit jaar zijn bibliotheken Zwolle, Kampen en Hengelo samen met Rijnbrink gestart met het maatschappelijk project Onverwachte Ontmoetingen. Het project zet de kracht van kunst en cultuur in om  bibliotheekbezoekers te verrassen, meer met elkaar in contact te brengen en sociale bubbels te doorbreken om  polarisatie terug te dringen.  

Wat gaan we doen?

De bibliotheek is een ontmoetingsplek waar mensen met verschillende achtergronden samenkomen. Maar tot echt contact met ‘de ander’ komt het lang niet altijd. Met Onverwachte Ontmoetingen willen we daar verandering in brengen. Gedurende een jaar gaan professionele kunstenaars een dag per week aan de slag op de bibliotheekvloer in Zwolle, Kampen en Hengelo. Samen met bibliotheekbezoekers maken zij interactieve, creatieve interventies die het contact tussen de bibliotheekbezoekers stimuleren. Het project krijgt hiervoor 125.000 euro subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Wie kan je in de bibliotheken tegenkomen?

Deelnemende kunstenaars zijn Bastiaan van den Berg (www.injehemd.nl), Willemijn den Harder (www.studiowilenwij.nl) en het kunstenaarsduo Françoise Braun en Casper Teijgeler (www.kunstconstructie.nl).

Vanuit de bibliotheken zijn Anne Marth Kuilder, Ingeborg Wind en Diede Bongertman betrokken. Vanuit Rijnbrink zijn Elisabeth Rullens, Jelle van de Graaf en Annelies Bartelink actief binnen dit project.

Foto: Bibliotheek Hengelo