In memoriam Hans Metz

We ontvingen het droevige bericht dat op 8 maart 2022 onze oud-directeur Hans Metz is overleden.

In memoriam Hans Metz
Hans Metz onderweg naar Riga in een oude bibliobus.

Hans Metz was vanaf 1980 directeur van de PBC Oost-Overijssel. Deze organisatie fuseerde 1 januari 1989 met de PBC West-Overijssel waar Henk Middelveld directeur was. Samen vormden ze de directie van de nieuwe organisatie Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD), één van de rechtsvoorgangers van Rijnbrink.

Hans Metz mag gerust één van de iconen van het Overijssels bibliotheekwerk worden genoemd. Samen met Henk Middelveld vormde hij een geweldig duo. Waar Henk Middelveld vooral een visionair en wilskrachtig iemand was, was Hans Metz veel meer de verbinder en de bemiddelaar. In kwaliteiten wisten ze elkaar aan te vullen.

Hans had een groot bibliotheekhart. Hij vond het belangrijk dat er op elke plek een bibliotheek kwam. Hij maakte zich sterk voor bibliobussen en voor de Bibliofoon, een telefonische inlichtingendienst waar iedereen gewoon naar toe kon bellen. Ook zette hij zich in voor (de voorlopers van) het Van Deinse Instituut. Zijn verbindende kwaliteiten heeft hij vele jaren ingezet als voorzitter van het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken.

Gemoedelijk en hartelijk

Collega’s die met hem gewerkt hebben, roemen allemaal zijn gemoedelijkheid, zijn hartelijkheid en zijn gezelligheid. Als directeur van PBC Oost-Overijssel was hij direct verantwoordelijk voor een groot aantal bibliotheken, die wel elk hun eigen bestuur hadden.

In de tijd dat Hans Metz directeur was, had de provincie Overijssel een nauwe broederband met Letland. Hans zette zich in voor de ondersteuning van de bibliotheken in deze net gevormde Baltische staat. Een oude bibliobus reed hij in die tijd persoonlijk naar Riga (zie foto).

Provinciale Bibliotheek voor Amateurmuziek

Hans Metz is ook van groot belang geweest voor de Provinciale Bibliotheek voor Amateurmuziek, de PBAM. De PBAM is nu een onderdeel van Musidesk.  Hans Metz was zelf fluitist en zette zich dus ook vanuit zijn eigen achtergrond graag in voor deze stichting.

In 2001 nam Hans afscheid van de Overijsselse Bibliotheek Dienst. Daar waren een aantal jaren aan vooraf gegaan waarin hij ernstig ziek is geweest. Hij moest zijn werk destijds noodgedwongen loslaten. Wel bleef hij zich nog inzetten voor bestuurswerk bij de PBAM.

In Hans Metz verliezen we een goedlachse en hartelijke oud-directeur die met zijn verbindende kwaliteiten tot mooie resultaten wist te komen. Hij werd 78 jaar.