Eerste Hulp bij Dementie koffer

In maart en april krijgen geïnteresseerde Overijsselse bibliotheken een ‘Eerste Hulp bij Dementie koffer’ aangeboden. Een schenking van drie Overijsselse dementienetwerken Dementie Twente, netwerk Salland en netwerk IJssel en Vechtstromen. Het is een impuls voor een groot aantal Overijsselse bibliotheken die actief inzetten (of willen gaan inzetten) op dementie.

Spelen en beleven
Steeds meer bibliotheken geven hun bezoekers informatie voor én over mensen met dementie. Vaak in samenwerking met lokale partijen zoals welzijn, een Alzheimercafé of dementienetwerk. Welke keuzes maak je voor collectie en programmering? Zo is het idee van de ‘Eerste Hulp bij Dementie koffer’ ontstaan. De koffer bevat onder andere spel- en beleefmaterialen en informatiefolders waar bibliotheken gelijk mee aan de slag kunnen.

Terugblik: de samenwerking
Sinds begin 2022 werken enkele Overijsselse bibliotheken & Rijnbrink samen met de drie Overijsselse dementienetwerken Dementie Twente, netwerk Salland en netwerk IJssel en Vechtstromen. Uit een ontwerptraject van Dementie Twente in samenwerking met enkele Overijsselse bibliotheken, is een advies voor een toegankelijke plek in de Bibliotheek ontstaan. Namelijk in de vorm van een Geheugenpunt, waarbij zowel aandacht is voor collectie, programmering als een doorverwijsfunctie naar (lokale) partners.

Benieuwd naar meer informatie en tips hoe je de koffer kunt inzetten in jouw Bibliotheek? Neem alvast een kijkje in het informatiedocument.