De toekomst van amateurkunst

Bijna elke week komen er ontzettend veel groepen in Overijssel samen om muziek te maken, te zingen, dansen, schilderen, fotograferen of bezig te zijn met toneel spelen. Samen repeteren, voorbereidend op een concert, voorstelling of expositie. Even de zorgen van de dag vergeten, en samen plezier maken.

Deze amateurkunstgroepen merken net als ieder ander dat de maatschappij verandert. Het werven van nieuwe leden wordt moeilijker, minder mensen wil bestuurslid of vrijwilliger zijn, locaties voor repetities of optredens worden duurder en ga zo maar door. Hierdoor zijn leden en vrijwilligers soms drukker met allerlei randzaken dan met waar het echt om draait. Misschien ben jij wel zo’n lid of vrijwilliger en komt dit je bekend voor.

‘Ik wil gewoon lekker een uurtje zingen!’
Herken je dat? Of dit nu zingen, dansen, fotograferen, schilderen of toneelspelen is. Gewoon even bezig zijn met alleen datgene waar je echt blij van wordt. We horen dit signaal helaas vaker. Hier willen cultuurcoaches en cultuurmakelaars jou of jullie als groep graag bij helpen! Ben jij lid van een amateurkunstgroep en herken jij je in bovenstaande? Sluit dan aan bij de webinar over de toekomst van amateurkunst.

Webinar: ‘De toekomst van amateurkunst’
Cultuurcoaches en cultuurmakelaars uit verschillende gemeenten ondersteunen amateurkunst in Overijssel in samenwerking met Rijnbrink en de provincie Overijssel. Daarom organiseren zij een webinar waar de toekomst van amateurkunst centraal staat. Zij vertellen je in
dit online programma:

  • over ontwikkelingen op het gebied van amateurkunst
  • welke workshops zij in het najaar aanbieden
  • én kondigen ze een hele toffe win-actie aan!

Wanneer? Donderdagavond 15 juni van 20.00 tot 21.00 uur. Je kan de webinar hier terugkijken.

Voor alle uitdagingen is er niet meteen een oplossing, echter kunnen cultuurcoaches en cultuurmakelaars ondersteuning bieden op een aantal onderwerpen waar amateurkunstgroepen tegen aan lopen. Dit kost je wat extra tijd, maar een investering nu levert op lange termijn veel op. We zien je daarom graag donderdagavond 15 juni!

Informatie na afloop van de webinar
Afgelopen donderdag 15 juni vond de webinar die in het teken stond van de toekomst van amateurkunst plaats. Je vind hier kort nog even de bijbehorende informatie zoals linkjes naar bepaalde kennis en documenten.

  • Matthijs Beerepoot van het LKCA vertelde over de verenigingsmonitor. Deze vind je hier.
  • Wil je weten welke lokale amateurkunstondersteuners (cultuurcoaches, cultuurmakelaars, etc) er zijn in Overijssel? Kijk dan naar dit overzicht. Is er in jouw gemeente geen lokale ondersteuner? Stuur dan een mail naar Jacintha: jacintha.blom@rijnbrink.nl
  • Zie hieronder een overzicht van workshops en cursussen die in het najaar aangeboden worden. Deze zomer zal het overzicht aangevuld worden met data en locaties. 
  • Voor de cursus ‘Een bloeiende vereniging in 10 jaar’ kan je je nu al wel aanmelden.

Let op! De cursus wordt twee keer aangeboden: in het oosten en in het westen van de provincie. Bekijk hier de flyer en de link naar het aanmeldformulier voor regio Oost. Bekijk hier de flyer en de link naar het aanmeldformulier voor regio West. De cursussen starten in september al. Meld je daarom aan vóór 10 augustus!  

  • In het webinar hebben we een toffe win-actie aangekondigd. Je kan als groep ondersteuning winnen van een professioneel maker. In dit document lees je wat je hiervoor moet doen. Je kan je aanmelden tot uiterlijk 23 juli!
  • Tijdens het webinar hebben we veel gesproken over het doen van onderzoek binnen je eigen amateurkunstgroep. Wil je daar nu alvast mee aan de slag? Dan kan je hiervoor de Toekomstcheck gebruiken, ontwikkeld door Kunstloc Brabant.
  • Tenslotte bedanken we alle fotografen van wie we tijdens het webinar foto’s van amateurkunst mochten laten zien. De fotografen die we hierbij in ieder geval willen noemen: Pieter Leeflang, Gosia Kalisciak, Tennekes en Maurits Oosterholt.