De inspiratiedag Onverwachte Ontmoetingen was een succes!

Ontmoetingen met nieuwe mensen en ideeën dagen ons uit te luisteren naar een ander, te kijken met andere ogen en ons te laten verrassen. Juist de Bibliotheek, waar ontmoetingen op allerlei verschillende niveaus plaatsvinden, kan deze ‘onverwachte ontmoeting’  stimuleren, maar hoe pak je dat aan? Hoe nodig je bezoekers uit om open te staan voor het onbekende en het gesprek met elkaar aan te gaan?

Over deze vragen ging de allereerste inspiratiedag Onverwachte Ontmoetingen van Rijnbrink.
Op 29 september kwamen zo’n 60 programmamakers van bibliotheken door het hele land naar de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar. Op deze prachtige locatie was een dag vol verrassende sprekers en workshops rondom ontmoeting en dialoog gepland. Met programma’s over ongemakkelijke gesprekken, omgaan met andersdenkenden, pop-up ontmoetingen en nog veel meer brachten we onze eerder uitgebrachte inspiratiegids tot leven. Creatieve en verrassende programma’s van binnen én uit buiten de bibliotheeksector werden op het podium gezet, allemaal gericht op het opgang brengen van het gesprek met én tussen bezoekers. Samen met de deelnemers onderzochten we hoe de bibliotheek een plek van verbinding kan zijn: uitnodigend, inspirerend en stimulerend voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Een aantal highlights van de dag:

  • Wat is dialoog eigenlijk? Hoe voer je een goed gesprek en waarom vinden we dat soms zo lastig? Tijdens de keynote nam Noelle Aarts het publiek mee in het belang van ontmoetingen met andersdenkenden en waarom de bibliotheek daar bij uitstek de juiste plek voor is. Benieuwd? In haar presentatie vind je de vijf richtlijnen voor een goede dialoog terug.
  • Hoe praat je over thema’s die ongemak oproepen? In een interactieve sessie nam Rixt Hulshoff Pol van het Tropenmuseum deelnemers mee in het voeren van ongemakkelijke gesprekken. Ze liet zien hoe de Bibliotheek een plek kan zijn om maatschappelijke vraagstukken met elkaar te onderzoeken en gaf handvatten om dit gesprek te faciliteren. Centraal stond het zoeken naar overeenkomsten, want meestal heb je meer met elkaar gemeen dan je denkt!
  • Hoe kan je meer open staan naar elkaar? Door middel van Virtual Reality liet Critical Mass deelnemers in de workshop ‘Met andere ogen’ ervaren hoe het is om uitgesloten te worden. Het ongemak, veroorzaakt door (soms goedbedoelde) vooroordelen, voelde je vanuit perspectief van ontvanger en omstander. Daarna bespraken de deelnemers voorbeelden uit de eigen praktijk en benoemden gezamenlijk handelsperspectieven om mee te nemen naar de eigen organisatie: wat kunnen wij voortaan anders doen?
  • Het huis van alle Talen heeft geen muren of een dak, maar wel een heleboel verschillende groepen mensen die er hun verhaal kunnen delen. In de deelsessie van de OBA vertelde de bibliotheek hoe zij hun collectie samen met partners samenstellen om ontmoeting tussen mensen uit alle windrichtingen te stimuleren. In de presentatie kan je terugvinden hoe de OBA de collectie van het Huis van alle Talen samen met partners bij elkaar zoekt met voorbeelden van collecties zoals Oekraïense kinderboeken, the black archives en de Bijlmer hub.
  • Hoe geef je het onverwachte vorm? En hoe zet je kunst in om tot interactie met bezoekers en een onverwacht gesprek te komen? Bastiaan van den Berg deelde zijn ervaringen en tips & tricks met pop-up ontmoetingen die ook helpen om juist een ander publiek te bereiken als Bibliotheek. Wat vraagt dat van jou en je organisatie? Na afloop jeukten de handen van de vele aanwezigen om zelf aan de slag te gaan met pop-up installaties in de Bibliotheek.
  • Tot slot, sloten we de dag af in stijl met een optreden van het programma Zomaargasten. Theatermakers en interviewers Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn brachten de deelnemers in deze live talkshow hun eigen onverwachte ontmoetingen met 100% onbekende Nederlanders! We hoorden mooie en grappige verhalen uit het publiek: in ieder mens schuilt een verhaal.

Hoe nu verder? En nagenieten met de aftermovie!

Wij kijken terug op een inspirerende en energieke dag en hopen dat we iedereen een aantal nieuwe, verrassende en onverwachte ideeën mee hebben gegeven. De enthousiaste reacties op deze dag zijn voor ons een teken dat dit thema leeft in de Bibliotheek. Wij pakken het aankomend jaar dan ook verder op met de bibliotheken in Gelderland en Overijssel.

Wil jij ook met het thema onverwachte ontmoetingen aan de slag? Laat het ons dan weten.

En wil je net als wij nog even nagenieten van deze leuke dag? Bekijk hier de aftermovie! Met veel dank aan de deelnemers voor de geslaagde dag!