Gastblog | Aanklooien met resultaat
Emma Bijl: “Ik was enorm trots toen Klooilab werd genoemd als een innovatieve oplossing voor werkprocessen in de blog over het Innovatiefestival van de SGB. En niet alleen dat, het kreeg ook nog eens de meeste stemmen op LinkedIn van de zes belichte innovaties.”
Rijnbrink verbindt netwerken, organisaties en mensen met praktische oplossingen die het verschil maken. In deze blog deelt Emma Bijl, projectadviseur bij Kunstwerk! Liemers, haar ervaringen met het opzetten van het Klooilab. Welke lessen zijn geleerd bij het opzetten van dit lab? En wat zijn de succesfactoren? Lees over de leerlessen en ervaringen, en misschien kun je Emma ook nog ergens bij helpen.
Wat is Klooilab?
Lab12 is onderdeel van Kunstwerk Liemers in Zevenaar. Het is dé plek waar kinderen en jongeren vrij kunnen experimenteren met wat ze maar willen. Er is een ruimte, er zijn materialen en er is altijd een luisterend oor. Op donderdagmiddag vindt in Lab12 het Klooilab plaats. Tijdens dit “open lab” helpt Lab12 de doelgroep zich verder te ontwikkelen op persoonlijk vlak.
De naam Klooilab is trouwens niet zelf bedacht, in verschillende bibliotheken wordt deze naam gebruikt voor allerhande activiteiten. Klooien betekent ontdekken, vallen, mislukken en weer opstaan. En zo ben ik ook met Klooilab gestart en heb ik het concept verder vormgegeven. Hierbij de leerlessen die ik heb opgedaan.
Gewoon doen = eigenaarschap vergroten
We hebben bewust vooraf geen uitgebreid plan opgesteld. Geen eindeloze processen en goedkeuring van allerlei partijen. Onze belangrijkste opdracht was om kinderen te helpen in hun persoonlijke groei. Ik kreeg de tijd en een ruimte ter beschikking. Dat voelde best vreemd, want in Nederland werken we vaak met strakke plannen. Maar nu? Plotseling hadden we de vrijheid om te doen wat we wilden met de opdracht die we hadden gekregen.
We zijn organisch aan de slag gegaan met de doelgroep en alle betrokken partijen. ‘Planloos’ starten bleek enorm waardevol om de betrokkenheid van de einddoelgroep én alle schakels daaromheen te vergroten. Dit omdat zo het eigenaarschap bij deze groepen blijft en de betrokkenheid en energie voor je gaat werken en je veel sneller stappen maakt.
De alleskunner = schakelen en verbinden
In het Klooilab vervul je een rol die werkelijk alles omvat. Je bent niet alleen bezig met deelnemende kinderen, maar ook met technische kennis, werving bij de ouders en het kennen van collega’s en teams in de multifunctionele organisatie. Bovendien fungeer je als schakel tussen de werkvloer en het management.
Ik kom regelmatig aspirant vrijwilligers tegen die expert zijn op het gebied van VR, Augmented Reality en programmeren, maar die moeite hebben met het inleven in de belevingswereld van kinderen. Of juist mensen die geweldig zijn met kinderen, maar worstelen met ”spannende technische dingen”. Kortom: je bent die alleskunner die we misschien liever niet willen zijn, maar voor deze aanpak nodig is om van Klooilab een succes te maken.
Ruimte en mentaliteit = de basis
Gelukkig kreeg ik de ruimte van het managementteam bij Kunstwerk! Liemers. Ze begrepen dat initiatieven en experimenten tijd nodig hebben om van een klein idee uit te groeien tot iets groots. De aanpak hierbij is: reflecteren op de oplossing, omgeving en je eigen rol. Vervolgens kijken wat beter kan, verbeteringen doorvoeren en opnieuw dit proces doorlopen. En zo stapje voor stapje verder bouwen. Het wordt telkens beter.
Wat zijn dus de kernelementen om van het Klooilab een succes te maken? Dit zijn: de alleskunner, gewoon doen en ruimte en mentaliteit. En het aanklooien geeft resultaat. De groep zit elke week helemaal vol met kinderen, we hebben workshops toegevoegd en soms zijn er al wachtlijsten. Het begon met één kind dat zich vermaakte, en nu hebben we wekelijks veertien enthousiaste deelnemers. En dat in een paar maanden bouwtijd…
Wil je meer weten over deze oplossing? Of ben jij ook een alleskunner in de omgeving van Zevenaar en wil je bijdragen aan het Klooilab? Laat het me weten, dan gaan we samen verder bouwen. Of beter gezegd: samen verder aanklooien 😉.
Vriendelijke groet,
Emma Bijl
Kunstwerk Liemers
Dit is de gastblog van Emma Bijl, projectadviseur bij Kunstwerk Liemers en betrokken bij de oprichting en uitvoering van Klooilab. Heb je vragen? Mail of volg Emma op LinkedIn.