Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Het jaarlijkse congres Xpeditie Cultuureducatie vindt dit jaar plaats op 22 mei. Kom jij ook? 

Op woensdag 22 mei organiseert het team van Rijnbrink Cultuureducatie voor de vijfde keer het jaarlijkse congres Xpeditie Cultuureducatie in de provincie Overijssel. Locatie is de Stadsgehoorzaal in Kampen en het thema is ‘Visie, basis voor cultuureducatie’. 

Xpeditie Cultuureducatie wil bezoekers van het congres prikkelen om na te denken over het thema, onder andere door middel van lezingen en workshops. Doelgroepen van het congres zijn het onderwijs, culturele en –erfgoed instellingen, aanbieders van educatieve projecten, gemeenten en combinatiefunctionarissen. Bekendmaking van het definitieve congresprogramma volgt eind maart.  

Visie, basis voor cultuureducatie

Borging en implementatie van cultuureducatie in het onderwijs lukt alleen als er een visie op cultuureducatie is. Als je zelf een visie hebt, kun je die gemakkelijker delen met anderen. Een basis van waaruit keuzes gemaakt kunnen worden. Een visie als houvast, maar ook als luis in de pels. Want het ontwikkelen en doorvertalen van die visie vraagt om evaluatie, reflectie en tijd nemen om na te denken en keuzes te maken.

Papier en praktijk

De vraag is hoe leerkrachten, directeuren en bestuurders van scholen, culturele organisaties en zelfstandigen, beleidsmedewerkers cultuur en combinatiefunctionarissen cultuur tegen het thema van het congres aankijken en hoe zij hun rol zien in de visie ontwikkeling en - uitvoering op cultuureducatie. Xpeditie wil bezoekers van het congres stimuleren om hierover na te denken, onder andere door middel van lezingen en workshops over visie als basis voor cultuureducatie. Ook manieren van visieontwikkeling, uitvoering, facilitering en onderzoek komen aan bod. Uit gesprekken blijkt dat leerkrachten vooral behoefte hebben aan kennis die zij direct kunnen toepassen. Tijdens de Xpeditie ontvangen deelnemers dan ook praktische tools om op school toe te passen. Via voorbeelden van hoe je visie ontwikkelt, vertaalt en vasthoudt wordt een brug naar de praktijk geslagen.

Rijnbrink organiseert Xpeditie Cultuureducatie in samenwerking met Provincie Overijssel, Cultuureducatie met Kwaliteit en het Fonds voor Cultuurparticipatie. 

Xpeditie Cultuureducatie 2019

  • Wat: Xpeditie Cultuureducatie - Visie, basis voor cultuureducatie. Papier en Praktijk
  • Datum: woensdag 22 mei, inloop vanaf 12.30 uur, start programma 13.00 tot 17.30 uur
  • Locatie: Stadsgehoorzaal, Burgwal 84, 8261 ES Kampen

www.xpeditiecultuureducatie.nl

Voor meer info over Xpeditie Cultuureducatie:

Projectleider Karin Klomp
tel. 06 12332641
mail: