Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Breng jouw stem uit op de leukste workshops en wie weet is deze workshop te volgen tijdens het Bibliotheekcongres!

Het Nationale Bibliotheekcongres komt er weer aan! Rijnbrink heeft dit jaar drie voorstellen voor leuke workshops ingediend. De workshops met de meeste stemmen krijgen een plekje in het programma van het Bibliotheekcongres. Benieuwd met welke workshops wij graag het publiek willen inspireren? Lees snel verder en breng je stem uit!

Het thema van het Nationale Bibliotheekcongres is dit jaar ‘Diversiteit’. Herkent het publiek zich voldoende in het aanbod van de Bibliotheek en haar dienstverlening? Hoe kom je tot een waardevolle co-creatie met de je community? Tijdens het Nationale Bibliotheekcongres gaat we hierover in gesprek met het publiek. Uiteraard kunnen de workshops niet ontbreken. Daarom hebben wij onderstaande voorstellen ingediend. Ben jij ook enthousiast? Breng dan snel jouw stem uit op één van onderstaande workshops.

Jij en de bieb in beweging

De Maatschappelijk Educatieve Bibliotheek kan alleen slagen als we met elkaar een organisatiecultuur nastreven waarin ruimte ontstaat voor leren en ontwikkelen, waar ruimte ontstaat om te bewegen. Ons werk verandert en onze functies veranderen, maar het zijn de mensen die de Bibliotheek maken! En we hebben met elkaar echt wel wat te doen.... 
Want wat betekent dit voor een medewerker? Wat betekent die veranderende Bibliotheek voor mensen persoonlijk of voor zijn of haar werk? Welke (nieuwe) werkzaamheden passen, en wat past minder goed? Waar is iemand goed in of zou men goed in willen worden? 
We zijn samen met Overijsselse Bibliotheken op zoek gegaan naar passende antwoorden en hebben in een 3-tal inspirerende bijeenkomsten aan elkaar de vraag gesteld: ‘Welke beweging ga jíj maken?" Met deze workshop willen we de deelnemers inzicht geven in, maar vooral verleiden zelf ook een beweging in gang te zetten! 

Stem hier op 'Jij en de bieb in beweging'

Bieb a gogo

Roadshow WO2 

In 2020 vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog en daarmee onze vrijheid. Persoonlijke objecten en documenten uit de oorlogstijd geven een beeld van de ervaringen van toen. Lokale exposities van deze collecties dragen bij aan bewustwording van jongere doelgroepen. Historisch Centrum Overijssel, RTV Oost, Rijnbrink, historische verenigingen en de lokale Overijsselse Bibliotheken gaan via de ‘kunst en kitsch’ formule een inzameltournee van 1 tot en met 19 april 2019 starten. Een dagelijkse talkshow bij de bibliotheek met aansprekende gasten en lokale schrijvers maakt deel uit van deze roadshow. Een archivaris / historicus van HCO beoordeelt de gebrachte objecten, verhalen en documenten en schat ze op waarde. 
RTV Oost en Tubantia en De Stentor doen verslag van de dagen. Het eindresultaat wordt in 2020 in lokale exposities door de historische verenigingen getoond. Tijdens onze presentatie nemen we jullie mee in de ‘vangst’ en beeldimpressies van de inzameldagen die dan nog bezig zijn. Welke bijzondere verhalen en objecten zijn er naar boven gekomen? Maar ook praktische do’s en dont’s komen aan bod. Hoe werk je als Bibliotheek samen met verschillende erfgoed- en mediapartners? Waarom zijn Bibliotheken zo geschikt om met erfgoed- en mediapartners samen te werken?

Stem hier op 'Bieb a gogo'

Meertaligheid is een verrijking!

Tijdens deze interactieve sessie staat de collectie voor nieuwkomerskinderen als middel tot een krachtige gezinsaanpak centraal. Rijnbrink en Samer Al-Kadri van Pages Bookstore Café Amsterdam verkennen samen met jou nieuwe mogelijkheden om met deze collectie het bereik van nieuwkomersgezinnen te vergroten en de ondersteuning te verbeteren.
Met de grote vluchtelingenstroom is er opnieuw aandacht voor de rol van de Bibliotheek bij de integratie van nieuwkomers. Steeds vaker heeft de Bibliotheek daartoe waardevolle samenwerkingsverbanden met lokale organisaties, zoals het nieuwkomersonderwijs, Vluchtelingenwerk en het COA. We richten ons dan vooral op het (non formeel) leren van basisvaardigheden, zoals spreken, lezen, schrijven en omgaan met de digitale overheid. De kinderen ontvangen direct formeel onderwijs, waar zij snel de Nederlandse taal leren.
Tegelijkertijd zijn er nauwelijks anderstalige boeken in de Bibliotheek. En dat terwijl (voor)lezen in de thuistaal zo belangrijk is voor taalontwikkeling en leesplezier. De kinderen ontwikkelen een taalsysteem vanuit de thuistaal. Dit is de basis om daarna ook snel de schooltaal te leren. 
Een belangrijke rol is weggelegd voor de bibliotheken en het onderwijs om meertaligheid te zien als een verrijking . Samen met ouders kunnen wij werken aan een goede taalontwikkeling van de kinderen.

Stem hier op 'Meertaligheid is een verrijking'

Bibliotheek Campus

Met Bibliotheek Campus krijgt de bibliotheekbranche er een belangrijk platform bij. Een online plek waar je terecht kunt met al je vragen over het leren en ontwikkelen van medewerkers. Een portaal waar je ontdekt welke workshops, e-learningmodules en andere opleidingen jouw leervraag beantwoorden. 

Bibliotheek Campus bundelt kennis en informatie rond leren en ontwikkelen en maakt vraag en aanbod zichtbaar. Dat helpt je om snel kwalitatief goede en relevante kennis en expertise op te doen op jouw vakgebied. Stichting Samenwerkende POI’s Nederland (SPN) lanceerde Bibliotheek Campus in het voorjaar van 2019 en blijft dit platform verder door ontwikkelen op basis van behoefte. Om ervoor te zorgen dat de ontwikkelvraag en het aanbod goed matchen gaan we in deze workshop actief aan de slag! Je leert welke e-learning al in het portal zit en hoe je kunt meedoen. Maar ook hoe je snel juist die trainingen, workshops en andere opleidingen in de branche vindt, die passen bij jouw opleidingsvraag. Verder kun je ook alle onbeantwoorde opleidingswensen achterlaten op de ‘vraagmuur’. En we laten je zien hoe je zelf je online en offline leerprogramma’s aanbiedt in het online portaal. 

Stem hier op 'Bibliotheek Campus'