Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook je kind voorlezen.

Helaas weten nog steeds weinig mensen in Nederland dat 2,5 miljoen volwassenen in ons land moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En dat zij in veel gevallen ook niet goed met een computer overweg kunnen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we (samen) kunnen doen. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 3 t/m 9 september de Week van de Alfabetisering.

Activiteiten in Gelderland en Overijssel

Op de website van de Week van de Alfabetisering is een overzicht van activiteiten te vinden die per locatie worden georganiseerd. Ook in Gelderland en Overijssel besteden veel Bibliotheken aandacht aan het onderwerp met een activiteit. Een mooi voorbeeld is de voorstelling Letter voor Letter: een feestelijke avond op 6 september in Hardenberg met Drentse volkszanger René Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit.

Bekijk de landkaart met alle activiteiten

Rijnbrink en basisvaardigheden 

Verschillende lokale en regionale organisaties op gebied van onderwijs, werk, zorg en welzijn werken samen om (digitale) geletterdheid te stimuleren en te verbeteren. Hoe zorg je ervoor dat je daar als Bibliotheek een effectieve bijdrage aan levert? Zet je bijvoorbeeld een Taalhuis op en wat betekent dit dan voor je personeel en financiën? Hoe positioneer je je vervolgens in de arbeidsmarktregio?

Rijnbrink heeft ruime ervaring op dit gebied en adviseert Bibliotheken over het opzetten van taalsamenwerkingen en programma’s, waarmee basisvaardigheden beter ontwikkeld kunnen worden.