Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

De winnaars van de Gelderse en Overijsselse finales van de voorleeswedstrijden Read2Me! en de Nationale Voorleeswedstrijd zijn bekend.

Nationale Voorleeswedstrijd - voor groep 7 en 8

Bas Voorleeswedstrijd 480pxWinnaar Gelderse finale

Maandag 9 april streden in het Posttheater in Arnhem zes kinderen uit de groepen 7 of 8 van diverse basisscholen uit de provincie Gelderland om de titel ‘Provinciale Voorleeskampioen 2018’. De winnaar van deze provinciale finale was Bas van Schip, van de Sint Anthoniusschool in Beesd. Bas las een fragment voor uit het boek Mamma Mia Maffia van Marjon Hoffman.

Winnaar Overijsselse finale

Sarah voorleeskampioen 200pxIn de Overijsselse finale won  op woensdag 11 april Sarah van Pruissen van basisschool De Aquarel uit Zwolle. Sarah las een fragment voor uit het boek Superheld op sokken van R.R. Russell.

Bas en Sarah mogen het op woensdag 23 mei 2018 opnemen tegen de 10 andere provinciale voorleeskampioenen tijdens de extra feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, die dit jaar 25 jaar bestaat. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2018’ noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

Dit jaar hebben 3.474 scholen hun schoolkampioen aangemeld. Deze leerlingen, afkomstig uit de groepen 7 en 8, mogen zich schoolkampioen noemen. In de provincie Gelderland waren dit 476 kinderen, in Overijssel 432 kinderen.

Lees meer over de Nationale Voorleeswedstrijd

 

Read2Me! - voorleeswedstrijd voor de brugklas

Bente voorleeswedstrijd Read2me 200pxWinnaar Gelderse finale

Op zaterdag 7 april won in CODA in Apeldoorn Bente Engelen de Gelderse finale van voorleeswedstrijd Read2Me!.

Winnaar Overijsselse finale

De finale van Overijssel vond al eerder plaats, op 24 maart. Sarai Hallink van CSG Reggesteyn in Nijverdal kwam toen als winnaar uit de bus.

Sarai voorleeskampioen 100pxRead2Me! heeft als doel het bevorderen van het leesplezier van jongeren. De leerlingen kunnen kiezen uit een ruim aanbod van jeugdboeken. Het lezen van boeken uit de cultuurhistorische canon en de Jonge Jury wordt aangemoedigd, maar de leerling mag in de voorrondes ook een ander boek kiezen als dit beter past bij hem of haar. Landelijk doen er meer dan 1040 klassen mee van 165 middelbare scholen.

De landelijke finale van Read2Me! is op 26 mei. Lees meer over Read2Me!

 

Zowel de Nationale Voorleeswedstrijd als Read2Me! zijn landelijke initiatieven, waarvoor Rijnbrink de provinciale finales organiseert in Overijssel en Gelderland.