Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Stadkamer in Zwolle mag zich het komende jaar de Beste Bibliotheek van Nederland noemen. Op het Nationale Bibliotheekcongres op dinsdag 20 maart ontving de bibliotheek de NBD Biblion Award.

Stadkamer Zwolle won met 32% van de stemmen. Stemmers noemden de instelling 'een ideale plek om te studeren' met een 'rijk aanbod aan programma's en cursussen'. Een oordeel dat wordt gedeeld door de onafhankelijke vakjury die Stadkamer prijst vanwege een gevarieerd aanbod aan activiteiten, met veel aandacht voor amateurkunst. Ook de samenwerking met Hogeschool Windesheim wordt gewaardeerd. De jury is aangenaam verrast door de manier waarop de collectie over het nieuwe pand verdeeld is.

De andere genomineerden voor de titel waren Bibliotheek Veendam, AanZet in Barendrecht, Bibliotheek Sittard, Bibliotheek Bijlmerplein in Amsterdam en Bibliotheek Purmerend. Samenvattend zegt de jury over de zes genomineerde bibliotheken: 'Het zijn allemaal bibliotheken die midden in de lokale samenleving staan en hun leden en bezoekers al lang niet meer uitsluitend met hun collectie binnenhalen. Maatschappelijke ondersteuning, educatieve projecten en een aangename verblijfsruimte zijn minstens zo belangrijk.'

Jury- én publieksprijs

De jury bestond uit Hans van Velzen (oud-directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam), Jacinta Krimp (directeur School 7 in Den Helder, winnaar in 2017), Juan Khalaf (Beste Bibliothecaris van Nederland 2016), Wendy de Graaff (publicist) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur Bibliotheekblad). Zij hebben gekeken in hoeverre iedere bibliotheek verankerd is in het werkgebied en in welke mate zij beantwoordt aan de vijf functies die de bibliotheekwet onderscheidt. Dit zijn: ter beschikking stellen van kennis en informatie, bieden van mogelijkheden voor ontwikkeling en educatie, bevorderen van het lezen en het laten kennismaken met literatuur, organiseren van ontmoeting en debat en het laten kennismaken met kunst en cultuur.

Ook het publiek mocht stemmen: in totaal hebben 15.379 mensen hun stem uitgebracht op de site van Bibliotheekblad, initiatiefnemer van de prijs. Het juryoordeel en de publieksstemmen legden beide evenveel gewicht in de schaal bij het bepalen van de uiteindelijke winnaar.