Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

De Koninklijke Bibliotheek heeft de toolkit 'Duurzaam ondernemen met je lab' gepubliceerd. Benieuwd naar de inhoud? 

Via werkplaatsen (zoals FabLabs) kunnen mensen bij de fysieke Bibliotheek terecht om te creëren, uit te vinden, kennis te vergaren en te delen. Dit vergroot 21e- eeuwse vaardigheden als creativiteit, verbeeldingskracht, probleemoplossend vermogen, verbanden leggen, samenwerken en kennisdelen, die ook belangrijk zijn om mediawijs te zijn of te worden.

Pilot

Daarom heeft de Koninklijke Bibliotheek een pilot uit laten voeren om te achterhalen wat er komt kijken bij een goed werkend medialab, FabLab of makerspace in de Bibliotheek. De eerste opbrengsten van deze pilot hebben al eerder geleid tot Labs & educatie: een inspiratiegids voor bibliotheken . Nu verschijnt het vervolg: Toolkit duurzaam ondernemen met je lab.

Toolkit 'Duurzaam ondernemen'

"Voor € 25.000,- kun je een lab opzetten in je Bibliotheek. Met bijvoorbeeld de makersboxen heb je snel eenvoudige maaktechnologie in huis. Maar is dat wat je wil? Wat ga je eromheen programmeren? Met wie ga je samenwerken? De grootste valkuil is dat je alleen maar kijkt naar wat je 3D-printer allemaal kan en dat die na een tijdje niets staat te doen in je vitrine omdat je niet goed genoeg hebt nagedacht over deze vragen," aldus Jeroen de Boer van Frysklab, één van de pioniers in Nederland als het gaat om labs en makerplaatsen in Bibliotheken.

Het belang van maken, techniek en digitale vaardigheden wordt algemeen erkend door de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs. Steeds meer directeuren en specialisten van Bibliotheken willen hierop inspelen door een fablab in hun Bibliotheek op te zetten. Maar is iedere Bibliotheek met de bijbehorende lokale context geschikt voor een eigen lab?

Die vraag stond centraal voor de door Rijnbrink uitgevoerde pilot over het duurzaam ondernemen met een lab in opdracht van de KB. De methodieken, interviews, tips en een stappenplan zijn te vinden in de toolkit. 

Juiste keuzes maken

De toolkit helpt directeuren door middel van de methodieken stakeholderanalyse, Canvas en Design Thinking de juiste keuzes te maken. Ook zijn er veel mensen binnen en buiten de branche geïnterviewd die hun visies en ideeën aanreiken over hun eigen labs. Inspirerende vergezichten en concrete tips. Daarmee is het naast een toolkit ook een inspiratiegids geworden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carola Oldemaat, senior adviseur Rijnbrink of kijken op Biebtobieb (alleen toegankelijk voor Bibliotheek- en POI-medewerkers).

Bron: Koninklijke Bibliotheek