Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Beide Bibliotheken zijn provinciale winnaar van een landelijke innovatiewedstrijd van de SPN. 

Op 4 december rond vier uur ’s middags is aan het Raadhuisplein in Losser door Hester Maij, gedeputeerde voor agro&food, natuur en cultuur, een ‘Social Sofa’ uitgereikt aan Ans Dijkhuijs, Bibliotheekdirecteur Losser. Op precies datzelfde moment reikte Josan Meijers, gedeputeerde Gelderse gebiedsontwikkeling, Ruimte, Water, Wonen en Cultuur & Erfgoed, een Social Sofa uit aan Lianne Busser, Bibliotheekdirecteur Veluwezoom. Ook in de andere tien provincies in Nederland werd een Social Sofa uitgereikt aan de Bibliotheek met het meest innovatieve project.

Landelijke innovatiewedstrijd

Een landelijke commissie heeft alle innovatieve projecten beoordeeld en per provincie één project uitgekozen die ook in relatie staat tot het oorspronkelijke doel van de sofa’s. Denk hierbij aan het vergroten van de sociale verbondenheid en het bevorderen van participatie. De winnende projecten van de Bibliotheek Losser en Veluwezoom leiden tot die verbinding in de buurt en zijn innovatief. Ans Dijkhuijs, Bibliotheekdirecteur Losser, is blij met de prijs: “De Social Sofa staat symbool voor verbinding en ontmoeting in Losser. Dat is precies wat wij met de realisatie van het Kulturhus nastreven. Het Kulturhus is een mooie samenwerking tussen onder andere de gemeente, welzijnsorganisaties en de Bibliotheek. We zijn er trots op dat de Social Sofa nu bij onze Bibliotheek staat”.

Intensieve samenwerking in Losser

De Bibliotheek Losser gaat in 2018 nog intensiever samenwerken met verschillende partijen binnen de gemeente Losser (onder meer met de GGD, CJG, gemeente Losser, Humanitas, woningbouwcoöperatie, zorgorganisatie Aveleijn, VVV, welzijnswerk en muziekonderwijs). Al deze organisaties bevinden zich straks onder één dak; het Kulturhus Losser. Door deze intensieve samenwerking neemt de Bibliotheek een nog nadrukkelijker plek in binnen de samenleving van de gemeente Losser. De zogenaamde "Bibliotheek 3.0" krijgt een heel prominente plek in het nieuwe Kulturhus. Ze vormt als het ware de ruggengraat in deze samenwerking. Stichting Fundament c.q. de Bibliotheek in Losser is een plek van ontmoeting en verbinding, waar de bewoners niet meer omheen kunnen.

Hester Maij: “De Bibliotheken zijn zich continu aan het verbeteren en vernieuwen. Eén van die vernieuwingen is dat ze steeds meer mensen de gelegenheid bieden om elkaar te ontmoeten. De Bibliotheek als plek voor sociale verbondenheid. De Social Sofa is een prachtige erkenning daarvoor.”

Veluwezoom wint met: Kunst voor Elkaar

Bibliotheek Veluwezoom is met hun project 'Kunst voor Elkaar' provinciale winnaar van Gelderland. Met het project verbindt de Bibliotheek actieve en minder mobiele ouderen met elkaar rond verschillende aspecten van kunst en cultuur: beeldend, muziek en verhalen. Actieve ouderen worden getraind om zelfstandig minder mobiele ouderen te ondersteunen bij het zelf uitoefenen van kunst en cultuur.

Social Sofa

De Social Sofa is ontstaan in Tilburg, naar een idee van cabaretière Karin Breurs. Zij heeft dit concept in 2006 bedacht uit onvrede tegen de sociale verkilling. Zij vond dat iedere straat minimaal één bank moest krijgen omdat er veel behoefte bleek te zijn aan natuurlijke ontmoetingsplaatsen in de wijken. Hierdoor geïnspireerd, bedacht de Stichting Provinciale Ondersteuningsinstellingen voor Bibliotheken (SPN) een innovatieve wedstrijd voor Bibliotheken in heel Nederland. Per provincie maakt het meest innovatieve project waar samenwerking en verbinding centraal staat, kans op de plaatsing van een bankje bij de locatie van de Bibliotheek.   

“Bibliotheken zijn van oudsher al natuurlijke ontmoetingsplekken in een wijk of dorp, maar zijn soms te bescheiden over alle aantrekkelijke initiatieven en activiteiten die zij ontwikkelen, naast het uitlenen van hun collectie,” aldus SPN-voorzitter Tineke van Ham. “Door deze wedstrijd, en alle aandacht die er naar uitgaat, wordt de innovatieve en verbindende rol van Bibliotheken in een stad of dorp extra belicht.”

Bibliotheken hebben tegenwoordig niet alleen meer de functie van ‘het uitlenen van boeken’ maar beschikken over een veel gevarieerder aanbod. Ans Dijkhuijs licht dat toe: “Als Bibliotheek vormen we de ruggengraat van de samenleving. Bij ons kun je terecht voor ontmoeten, verbinden, leren en het werken aan (digitale) basisvaardigheden.”

Beide bankjes zijn nu voor iedereen te bewonderen én te gebruiken. Ze dienen als ontmoetingsplek; even bijkletsen, rondkijken, mensen begroeten. De bankjes zijn van én voor iedereen, net als de Bibliotheek!

het officiele moment Veluwezoom P1030860 Veluwezoom P1030879

Onthulling Social Sofa Bibliotheek Veluwezoom

 DSC0165 2 Persfoto onthulling Losser  DSC0173

Onthulling Social Sofa Bibliotheek Losser