Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Wist je dat 2,5 miljoen mensen in Nederland onvoldoende taal- en digivaardig zijn? De Bibliotheek komt in actie!

Steeds meer mensen hebben moeite met lezen en schrijven. In Nederland heeft één op de zes inwoners onvoldoende taal- en digivaardigheid om mee te komen in het dagelijks leven. Geld opnemen, (klein)kinderen voorlezen, een sollicitatiebrief schrijven of een boodschappenlijstje maken; deze alledaagse dingen zijn lastige opgaven voor mensen met een taalachterstand. Laaggeletterdheid is een groot probleem. Samen kunnen we deze mensen helpen. 

Bibliotheek in actie

Net als voorgaande jaren organiseert de Stichting Lezen en Schrijven de Week van de Alfabetisering. Uiteraard komen ook de Bibliotheken in actie. Van maandag 4 tot en met zondag 10 september worden er door het hele land inspirerende activiteiten georganiseerd om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Dit jaar staat de week in het thema 'een goede daad is het delen waard'. Het doel: laaggeletterdheid verminderen door zo veel mogelijk mensen te bereiken en samen het probleem bespreekbaar te maken. Bovendien willen we laaggeletterden laten weten dat ze er niet alleen voor staan en laten zien dat er hulp aanwezig is voor het vergroten van taalvaardigheid. De Bibliotheek helpt bij het verbeteren van taal- en digivaardigheden, door onder meer in te zetten op leesbevordering en het aanbieden van speciale cursussen voor laaggeletterden. Benieuwd welke activiteiten deze week plaatsvinden in jouw Bibliotheek? Neem een kijkje op de website

Taalpunt

De Bibliotheken spelen samen met (lokale) partners zoals welzijnsorganisaties en het onderwijs dagelijks een belangrijke rol bij de bevordering van geletterdheid. Door samen te werken ontstaan er toegankelijke plekken zoals het Taalpunt in de Bibliotheek. Op deze plekken kunnen mensen met een lagere taal- en digivaardigheid het hele jaar door speciale cursussen en trainingen volgen waarmee zij hun vaardigheden kunnen ontwikkelen.  

Provinciale TaalHeldenPrijs

In de Week van de Alfabetisering wordt ook de provinciale TaalHeldenPrijs uitgereikt. Bibliotheken konden, net als anderen, de afgelopen maanden hun ‘taalhelden’ voordragen. Taalhelden zijn mensen die zich (in het afgelopen jaar) verdienstelijk hebben ingezet voor een beter geletterd Nederland. Dit kunnen bijvoorbeeld vrijwilligers of taalcoaches zijn. Wil je weten wie in jouw gemeente genomineerd is voor de TaalHeldenPrijs? Bekijk de website van de Bibliotheek of informeer aan de informatiebalie. 

Lees meer over de Week van de Alfabetisering