Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Ben jij bezig met een innovatief project? Doe dan mee aan het project: 'Win je eigen Social Sofa!'

Dit jaar hebben de negen Provinciale Ondersteuningsinstellingen (POI’s, waaronder Rijnbrink) een gezamenlijk project gestart: ‘Win je eigen Social Sofa!’. We roepen Bibliotheken op om hun lokale, innovatieve projecten in te dienen en daarmee in aanmerking te komen voor een Social Sofa.

Wat is een Social Sofa?

Een Social Sofa is een betonnen bank, met steeds een andere mozaïek-afbeelding, die in een gemeente komt te staan van de winnende Bibliotheek. Het doel van de plaatsing van de bank is om mensen in de buurt te verbinden, de leefbaarheid van een wijk verbeteren en de sociale verbondenheid tussen bewoners een impuls geven. Social Sofa’s wordt (onder andere door opleidingsinstituut TIAS) gezien als schoolvoorbeeld voor sociaal en cultureel ondernemen. 

Hoe kunnen Bibliotheken meedoen?

Bibliotheken kunnen een innovatief project indienen dat in 2016/eerste helft van 2017 is gerealiseerd of momenteel in de uitvoeringsfase zit. Belangrijkste criteria zijn: samenwerking binnen de wijk, innovatiekracht én de mogelijkheid tot verbreding of opschaling voldoen. Een landelijke jury bepaalt welk project in een provincie de Social Sofa wint. Er kan maar één Bibliotheek per provincie winnen. Nominaties kunnen uiterlijk 1 augustus a.s. worden  ingediend via deze link. Vervolgens onthult een gedeputeerde in iedere provincie op 4 december a.s. een Social Sofa in de gemeente waarin de winnaar is gehuisvest.

Social Sofa Tour

Na plaatsing van de sofa’s wordt een reisgids gepubliceerd met daarin alle winnende projecten. De Social Sofa Tour is een tour langs innovatieve plekken in Nederland waar de bibliotheek een rol in speelt als initiator of verbinder.