Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Jatti en Vooruitboeren Overijsselse Boeken van het Jaar 2016, Bert Wolbert schrijft winnend streektaalverhaal

Het boek Jatti van Marco Krijsen is uitgeroepen tot het Overijssels Boek van het Jaar 2016 in de categorie fictie. Ewout van der Horst en Martin van der Linde zijn met hun boek Vooruitboeren de winnende auteurs van het Overijssels Boek van het Jaar 2016 in de categorie non-fictie. Het beste streektaalverhaal van 2017 is Onder ’n droad deur vretten en is geschreven door Bert Wolbert. De winnaars werden vanavond tijdens een feestelijke avond in Schouwburg Odeon te Zwolle bekendgemaakt.

Hester Maij (Gedeputeerde voor Landelijk Gebied en Culturele Infrastructuur) trapte de avond af met een verhaal over Overijsselse literatuur en cultuur. Ook reikte zij de prijzen uit aan de auteurs van de Overijsselse Boeken van het Jaar 2016 en de winnaar van de Schriefwedstried 2017. Hester Maij:  “De boeken van de winnende auteurs geven een prachtig beeld van de veelzijdigheid van Overijssel. Van de boeren en hun gezinnen in een veranderende wereld, de popcultuur van de jaren zeventig en hoe onze samenleving in die tijd veranderde tot een onmogelijke liefde in de rechtbankwereld.”

Ewout van der Horst en Martin van der Linde – Vooruitboeren | winnaar non-fictie

Het boek Vooruitboeren beschrijft de ‘stille revolutionaire’ veranderingen in het boerenleven. De oudere generatie boeren heeft het leven en werken op de boerderij zien veranderen. De ingrijpende veranderingen in de agrarische sector zijn terug te vinden in de veelzeggende cijfers en statistieken. Maar achter deze kille cijfers en statistieken gaan veel minder gehoorde verhalen schuil; verhalen over successen, maar ook frustraties en stil verdriet van boeren die moesten dealen met de grote veranderingen in hun sector. Ewout van der Horst en Martin van der Linde hebben 600 mensen geïnterviewd die actief zijn in de sector. Met hun boek Vooruitboeren hebben ze het veranderende boerenleven vastgelegd en de ‘stille revolutie’ een gezicht gegeven. De jury spreekt over een ‘eyeopener’ en een baanbrekend en belangrijk boek. Een boek dat een groot publiek verdient; misschien nog wel een groter publiek dan de tv-serie ‘Boer zoekt vrouw’, omdat het met veel informatie en prachtige foto’s veel vertelt over alles wat het boerenleven in Overijssel echt behelst.

Marco Krijnsen – Jatti | winnaar Fictie

De roman Jatti is gebaseerd op ruim tien jaar onderzoek naar een moord in het Hengelose jongerencentrum Fashion. In 1971 werd Jatti hier vermoord. Marco Krijnsen vertelt in zijn roman het meeslepende verhaal van deze onopgeloste moordzaak; ook wel bekend als de Fashionmoord. De lezer blijft tot het einde van het verhaal geboeid. De jury prees het boek om de wijze waarop toon en taalgebruik zijn aangepast aan de periode waarin het verhaal zich afspeelt, met behoud van de leesbaarheid. De foto’s versterken het tijdsbeeld en de vormgeving sluit aan bij het onderwerp van het boek. Jatti is daarnaast het meest geworteld in Overijssel.

Bert Wolbert – Onder ’n droad deur vretten | winnaar Schriefwedstried

Het verhaal Onder ’n droad deur vretten beschrijft de stille romance tussen twee collega’s. Hij werkt in de kantine in de rechtbank in Almelo, zij is daar rechter; voor de buitenwereld een onmogelijke liefde. De jury van de Schriefwedstried prees het verhaal van Bert Wolbert om het eigentijdse aspect, het gebruik van mooie zinnen die de lezer aan het denken en fantaseren zet en de voortdurende spanning die de lezer voelt. Je voelt de ontknoping aankomen, maar toch is de spanningsboog zo groot dat je wilt blijven doorlezen.

Alle winnaars werden op 11 mei 2017 bekendgemaakt tijdens de verkiezingsavond Overijssel Verwoord. Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel. 

Kijk voor meer informatie over de verkiezingsavond, nominaties en jury op www.overijsselverwoord.nl