Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

"Waarom dan mama?" een vraag die kinderen veel stellen. Hoe kun je hier als ouder het beste op reageren? De Bibliotheek helpt!

Hoe ga je om met de nieuwsgierigheid van je kind?

Je kunt er soms kriegel van worden. Kinderen die overal “Waarom?” op vragen. En als je al een antwoord hebt, nog een keer: “Waarom dan?” Net zolang tot je zegt “Daarom! En ga nou maar weer spelen.” Natuurlijk vraagt het kind niet alleen om een antwoord, maar ook om aandacht. Je zult merken dat het geven van aandacht dubbel en dwars wordt beloond. Het kan best lastig zijn, zo’n vragenvuur als je hoofd er niet naar staat. Toch moet je goed onderscheid maken tussen wanneer je kind alleen maar aandacht vraagt of wanneer hij of zij echt het hoe en waarom wil weten. Immers: als kinderen hun nieuwsgierigheid behouden, kunnen ze nog een hoop te weten komen. Niet alleen handig voor nu, maar vooral voor later!

Nieuwsgierigheid belonen

Om te weten te komen of je kind echt nieuwsgierig is, zou je een controlevraag kunnen stellen. “Wil je dat echt weten?” of “Zullen we dat samen eens uitzoeken?” Het vooruitzicht dat je iets samen gaat doen, is vaak al een beloning op zich. En natuurlijk is er voor de meeste vragen op internet wel een antwoord te vinden, maar zodra je het beeldscherm aanzet, verslapt de aandacht snel.

Samen op onderzoek uit

Stel, je kind vraagt: “Leven er ook dinosaurussen in ons land?” De makkelijkste oplossing is om te antwoorden met “Nee schat, die zijn allemaal dood.” En daarmee is de kous af. Het is van belang, en ook leuker, om de vraag interessant te maken en te houden. Probeer daarom een onderzoeksvraag op te stellen. Eentje die je niet met ja of nee kunt beantwoorden. Bijvoorbeeld: “Waar en wanneer leefden de dinosaurussen?”

Opvoeding en coaching in de Bibliotheek

Meer weten over opvoeding en coaching van kinderen? Dat kan via de cursussen, boeken en e-books van de Bibliotheek. Ben je nog geen lid? Van 15 maart t/m 15 april kan je jezelf gratis en vrijblijvend aanmelden voor drie maanden Gratis BIEB. Kijk voor meer informatie op www.gratisbieb.nl. Ook leuk om te tippen aan een vriend of vriendin met kinderen!