Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Bibliotheek Veluwezoom is de eerste Gelderse bibliotheek die sinds 1 augustus jl. gebruik maakt van de diensten van onze Invalpool. Wat ons betreft blijft het daar niet bij. 

In Overijssel is de Invalpool de laatste jaren uitgegroeid tot een baken voor bibliotheken die onverwacht te maken krijgen met uitval van medewerkers. Vrijwel alle bibliotheken in deze provincie maken inmiddels gebruik van de goed geschoolde invalkrachten die binnen no-time inzetbaar zijn. Daarnaast neemt het aantal ingezette invallers jaarlijks toe. Uit een rondje langs de velden deze zomer blijkt bovendien dat bibliotheken bijzonder tevreden zijn met de dienstverlening. Een kleine bloemlezing: 

"Niets dan lof" | Henk Rengerink, Bibliotheek Dinkelland
"Werkend in een kleine organisatie met toch nog vier bibliotheekvestigingen is het wel weer even schrikken als je 's morgens wordt gebeld dat een van de vier medewerkers ziek is geworden. Laat staan dat er twee medewerkers zich ziek melden. Je denkt direct: de uitlening moet die middag en avond wel doorgaan.
Gelukkig kun je met één telefoontje naar de Rijnbrink Groep het probleem snel oplossen. Zij zorgen ervoor dat er een beroepskracht uit de invalpool die middag en avond de uitlening draait. Per mail of telefoon krijg je dan te horen wie er komt, waarbij je ook zelf nog kunt aangeven wie je graag zou willen laten invallen.
Ze denken tegelijkertijd mee wanneer en wie er de komende periode ook kunnen invallen zolang de medewerker nog ziek is.
Niets dan lof over de werkwijze en medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de invalpool en de inzet van al die (inval)beroepskrachten die vaak 's morgens nog niet weten waar ze die middag en/of avond werken."

"We hebben soms een heel lijstje met data voor de twee bibliotheken en er gaat nooit iets fout." | Ans Essink, Bibliotheek Wierden/Enter
Mijn ervaringen met het vragen van vervanging aan het invalbureau zijn positief.
Meestal heb ik de volgende dag per mail bericht. De bibliotheek Wierden/Enter heeft best veel inval nodig, maar het is altijd tot volle tevredenheid opgelost. We hebben soms een heel lijstje met data voor de twee bibliotheken en er gaat nooit iets fout.
Je kunt als het nodig is eventueel nog wijzigingen doorgeven, daar doen ze niet moeilijk over.
Het gaat ook altijd goed met het doorgeven aan de invallers van de eventuele codes van het alarm en of ze een sleutel moeten ophalen bij het desbetreffende sleuteladres.
Mijn ervaringen zijn dus heel goed en ik hoop dat de samenwerking zo blijft.

"Het leuke van invallers is dat ze veel ervaring op doen in verschillende bibliotheken." | Petra Willems, Bibliotheek Staphorst:
"Met enige regelmaat vragen wij een invaller bij het invalbureau van de Rijnbrink Groep. Alle dames (tja, het zijn altijd dames) zijn goed ingewerkt en meestal zijn ze eerder geweest zodat ze zo aan de slag kunnen. Daardoor kunnen we de uitlening met een gerust hart aan hen over laten. Het leuke van invallers is dat ze veel ervaring op doen in verschillende bibliotheken. Daar doen wij ook ons voordeel mee. Als je zelf met een klein team werkt heeft dat zeker meerwaarde."

"Er is bijna altijd wel iemand beschikbaar." | Roostermakers van de Bibliotheek Zwolle
"Bibliotheek Zwolle maakt veel gebruik van de invalpool. Ook al vragen we nog zo laat inval aan, er is bijna altijd wel iemand beschikbaar. Veel invallers komen al jaren bij bibliotheek Zwolle invallen.  Nieuwe invallers worden eerst ingewerkt voor ze ingezet worden. Al met al een prettige samenwerking."

"Roep HELP en er is altijd een oplossing." | Ingrid de Olde, Bibliotheek Raalte
Mijn ervaring met de mensen van de Invalpool ligt aan beide kanten. In april 2009 ben ik begonnen als invaller bij de OBD. Dit na bijna 20 jaar op St. Maarten in de Philipsburg Jubileum bibliotheek gewerkt te hebben. De invalpool was voor mij een prima manier om aan het inmiddels veranderde Nederlandse bibliotheeksysteem te wennen en eens rond te neuzen in de verschillende bibliotheken en kennis te maken met de verschillende teams. Dit is mij heel goed bevallen. Ik toerde de hele provincie door, onder andere als chauffeur van de bibliobussen.  Maar als alleenstaande/levende/wonende meid waren er meer uren gewenst dan de 12 per week die de Invalpool mij op dat moment kon bieden. Gelukkig voor mij was er in het team van Raalte een plaatsje vrij, en mocht ik dat gaan bezetten.
In mijn huidige functie ben ik o.a. steeds bezig met het rooster. Hierin vallen regelmatig – zoals in deze vakantieperiode – gaten, en dan is daar weer het team van de Invalpool dat te hulp snelt. Roep HELP en er is altijd een oplossing. Ik heb nog niet één keer tevergeefs bij ze aangeklopt. Zelfs op het laatste nippertje weet men een invaller voor ons te vinden. Voor al dat jongleren mijn petje af!"

Invallers en invalpool scoren een 8
Dat de huidige gebruikers van de invalpool tevreden zijn, bleek eveneens uit een klanttevredenheidsonderzoek in april van dit jaar. Zowel de invallers als de medewerkers van de invalpool werden beloond met een dikke 8. Cijfers waar we uiteraard trots op zijn en die ons het gevoel geven op de goede weg te zijn. 

Uitbreiden naar Gelderland
De Rijnbrink Groep wil de diensten van de Invalpool de komende tijd graag verder uitbreiden naar Gelderland. Met de samenwerking met Bibliotheek Veluwezoom per 1 augustus jl. is hiermee een mooie eerste stap gezet. We hopen dat meer bibliotheken in Gelderland overtuigd raken van de meerwaarde van goed geschoolde en flexibel inzetbare medewerkers, die de bibliotheekwereld door en door kennen. 

Interesse?

Wilt u weten wat de Invalpool voor uw bibliotheek kan betekenen? We adviseren u graag over de mogelijkheden!
T. 0548 63 78 00 |