Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Waarom is de iPad zo geschikt voor ouderen, hoe beoordeel je apps voor dementerenden en wat is de rol van de bibliotheek?

Op 5 november was bij de Rijnbrink Groep een bijeenkomst om samen met bibliotheken en zorginstellingen te zoeken naar antwoorden op deze vragen.

Aipet, meel en eps
ontdekdeipadDe eerste spreker was Joke Millenaar, eerstverantwoordelijk begeleider dagbehandeling/medewerker dagactiviteiten van de Plataan (onderdeel van ZorgAccent) in Vriezenveen. Zij vond draagvlak binnen haar organisatie, omdat het bijdraagt aan het welzijn van de cliënt en zorgt voor aansluiting bij de maatschappij. Aan de hand van aipet, meel en eps legde ze uit dat er mensen zijn die deze begrippen niet kennen. Vraag altijd wat de behoefte is van de client: nieuws, vrijetijdsbesteding, muziek etc. Voorbeelden van gebruikte apps: lingo, weekendmiljonair en denksport. De Bibliotheek dacht met haar mee over hulp bij cursussen voor buurtbewoners, apps en het zoeken van samenwerking met andere organisaties op dit terrein.

Gebruik apps kan bijdragen aan zelfstandigheid cliënt
De tweede spreker was Wendela Sanders, eigenaar van Prognose BV, onderzoek en projectmanagement in de zorg. Zij begeleidt samen met diverse kennispartners onderzoek naar apps voor dementerenden. De iPad biedt oplossingen bij functieverlies van ouderen. Inmiddels zijn er 12 apps getest, zoals de Pictoplanner die overzicht geeft in de dagstructuur. Gebruik van apps kan bijdragen aan zelfstandigheid van de client.

Aan het eind van de ochtend was de conclusie dat het gebruik van de iPad/tablet door ouderen nieuwe kansen biedt voor samenwerking tussen bibliotheek en zorginstelling. Beide zijn enthousiast.