Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Welke boeken verdienen de titel Overijssels Boek van het Jaar 2013? U kunt nog tot het einde van het jaar een titel voordragen in de categorie fictie en non-fictie.  

Voor het zesde achtereenvolgende jaar organiseren Historisch Centrum Overijssel (HCO), Rijnbrink Groep en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) de verkiezing van het Overijssels Boek van het Jaar. Tijdens de Boekenweek 2014 wordt door een jury bekend gemaakt welke boeken de titel van logo OBvhJ 2013Overijssels Boek van het Jaar 2013 in de wacht slepen. Het is tot en met 31 december 2013 mogelijk een boektitel aan te dragen.

 

Welke boeken komen in aanmerking?
Elk jaar wordt nauwkeurig bijgehouden welke Overijsselse boeken worden uitgegeven. Deze boeken vertellen allemaal op hun manier iets over het eigene van Overijssel. Om in aanmerking te komen voor aanmelding voor de verkiezing van Overijssels Boek van het Jaar moet een boek, behalve dat het in 2013 dient te zijn uitgegeven, aan nog enkele criteria voldoen. Daarbij zijn er twee categorieën: fictie en non fictie.

Fictie
Bij fictie gaat het om romans en verhalen waarbij het verhaal zich voor een belangrijk deel afspeelt in Overijssel of die duidelijk geïnspireerd zijn door Overijssel. Ook kan het een gedichtenbundel zijn geschreven door een Overijsselse dichter. Vorig jaar won Ozcan Akyol deze prijs met Eus.

Non-fictie
Bij non-fictie gaat het om boeken die betrekking hebben op een Overijssels onderwerp. Bijvoorbeeld boeken over de geschiedenis en/of cultuur van de provincie, een streek of plaats of een gebeurtenis in Overijssel. Jan ten Hove met Grensgang was vorig jaar de winnaar in deze categorie.

Aanmelden boeken
Wilt u er zeker van zijn dat uw favoriete boek in aanmerking komt? Dit jaar is het mogelijk zelf een boek aan te melden via de website van Overijssels Boek van het Jaar. U kunt een boek voordragen voor zowel de fictie als non-fictie categorie. Het aanmelden kan tot en met 31 december 2013. Uiteindelijk maakt een jury uit een short list de keuze wie in de Boekenweek in maart 2014 de titel Overijssels Boek van het Jaar wint.

Over de verkiezing
De verkiezing van het Overijssels Boek van het Jaar is in het leven geroepen om het onderzoeken, schrijven en publiceren over Overijssels (cultuur)erfgoed te stimuleren. De initiatiefnemers van het Overijssels Boek van het Jaar zijn Rijnbrink Groep (voorheen Overijsselse Bibliotheek Dienst), Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) en het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Kijk voor meer informatie over deze verkiezing op: www.overijsselsboekvanhetjaar.nl.