Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Geplaatst door op met onderwerp

Gisteren vond de verkiezing Overijssel Verwoord plaats. 'Bij Stork' van Gerard Löbker en 'De heilige Rita' van Tommy Wieringa waren de grote winnaars. 

“Een boek voor de Storkianen’, zo betitelt Gerard Löbker het boek ‘Bij Stork’, ‘een eerbetoon aan de vele mensen die in de loop van 150 jaar bij Stork hebben gewerkt. Het was zo’n grote klus, dat doe je niet alleen. Löbker werkte daarom samen met meerdere co-auteurs. ‘Zeer vereerd’, voelt Löbker zich met het winnen van de titel en de bijbehorende cheque van 500 euro. Wegens verplichtingen elders kon Tommy Wieringa helaas niet persoonlijk de prijs in ontvangst nemen. In een filmpje liet hij weten dat hij het ‘machtig mooi’ vindt om deze prijs te winnen. De winnaars zijn op 28 maart 2019 bekendgemaakt tijdens het Groot Overijssels Boeken & Verhalenbal van Overijssel Verwoord in het Odeon Zwolle. Het was de tiende uitreiking van de prijs Overijssels Boek van het Jaar.

Bij Stork – categorie non-fictie

Het mag duidelijk zijn dat ‘Bij Stork’ (Gerard Löbker e.a.) valt in de categorie non-fictie, één van de twee categorieën van de verkiezing Overijssels Boek van het Jaar 2018. Het boek laat vanuit verschillende invalshoeken zien hoe het bedrijf Stork in sociaal-maatschappelijk, politiek en cultureel opzicht het dagelijks leven van de Hengeloërs bepaalde. Dat had alles te maken met de opvattingen van de grondlegger, C.T. Stork, die zijn bedrijf beschouwde als een familie. In de praktijk betekende dit dat deze liberaal met een sociaal hart – soms vanuit welbegrepen eigenbelang – zowel binnen als buiten het bedrijf oog had voor het welzijn van zijn werknemers. Ook genomineerde schrijvers in deze categorie: Leo den Dulk, Joop Holthausen e.a., Ton Ouwehand, Wim Coster, H.J. van Baalen en H. Arts/A. van Drielen.   

De heilige Rita – categorie fictie

Het winnende boek in de categorie fictie, 'De heilige Rita' van Tommy Wieringa, schildert het leven van achterblijvers; mensen die niet mee willen of kunnen met de veranderende maatschappij. ‘Wieringa’s prachtige verzorgde stijl contrasteert continu met de groezeligheid van de levens van de hoofdpersonen’, staat er in het juryrapport. De heilige Rita won afgelopen jaar en dit jaar al diverse prijzen. Ook genomineerde schrijvers: Claus Brockhaus, Ineke Tijmes, Marcel Verreck en Johanna van Archem. 

Verkiezing

Bij deze verkiezing ging het om boeken die zijn verschenen tussen 1 augustus 2017 en 1 oktober 2018. De non-fictie boeken moesten een Overijssels thema hebben. Bij de fictie boeken moest er een duidelijke (emotionele) binding zijn met de provincie, zoals een schrijver die uit Overijssel komt of een verhaal dat zich afspeelt in de provincie. Dichtbundels waren uitgesloten van deelname.

Over Overijssel Verwoord

De verkiezing Overijssels Boek van het Jaar is een onderdeel van Overijssel Verwoord. Dit is een groots provinciebreed programma met evenementen voor lezers en schrijvers. In heel de provincie wordt het publiek betrokken bij literatuur en taal door middel van schrijfwedstrijden, leesclubs, verhalenwedstrijden en evenementen. Kijk voor meer informatie op overijsselverwoord.nl.

Overijssel Verwoord wordt gesubsidieerd door Provincie Overijssel en uitgevoerd door Wintertuin (aangesloten bij De Nieuwe Oost). Hiervoor werkt Wintertuin intensief samen met Rijnbrink, partner voor bibliotheken en culturele organisaties. Daarnaast zijn er talloze partners uit de provincie bij Overijssel Verwoord betrokken, waaronder Zorggroep Solis en Rijksmuseum Twenthe.