COLOFON EN BIBLIOGRAFIE


Wie zijn wij?

De toekomst vormt zichzelf niet, daarin hebben wij allemaal een aandeel. Door te lezen, kijken en ervaren. En ook door te delen, doorlopend met elkaar in discussie te zijn en vragen te stellen.

Wij, Laurie, Iris en Anneke zijn nieuwsgierig naar de toekomst. Vanuit die nieuwsgierigheid gingen we met elkaar in gesprek over leren, ontwikkelen en hoe we kunnen nadenken over de toekomst. We deden dat vanuit onze expertise en betrokkenheid bij de innovatielijn Persoonlijke Ontwikkeling van de openbare bibliotheken. Het eindresultaat delen we met jullie in deze longread.

Laurie de Zwart is afgestudeerd Cultuurwetenschapper (specialisatie Creative Industries) Zij is breed opgeleid en nieuwsgierig naar ‘hoe het werkt’, kunst, cultuur en verhalen. Laurie stelt veel vragen, nuanceert graag, zoekt naar verbanden in theorie en praktijk. Na haar studie was ze betrokken bij de Nijmeegse filmfestivals Go Short en InScience en het Horizon 2020 project CrossCult aan de Universiteit van Luxemburg. Vanaf 2017 zet ze als adviseur bij Rijnbrink met name in op de programmalijn Persoonlijke Ontwikkeling in Gelderland en Overijssel.


Iris Meuleman is senior adviseur bij Rijnbrink en onderwijskundige. Iris kijkt altijd door een bril van leren & ontwikkelen naar mensen en organisaties en zoekt naar oplossingen in de vorm van leerinterventies. Kennisdeling tussen mensen en organisaties staat daarbij voorop: Iris streeft naar een goede samenwerking tussen het onderwijs en aanpalende organisaties (waaronder de Bibliotheek) en tussen professionals in die organisaties. Vanuit die lijn was zij ook betrokken bij de ontwikkeling van de kennisplatforms Biebtobieb en haar Gelderse voorloper Biebkracht.


Anneke Manche is senior adviseur bij Rijnbrink en projectleider van Rijnbrink Campus (Centrum voor kennisdelen, leren en ontwikkelen voor de openbare bibliotheken en culturele organisaties van Gelderland en Overijssel). Daarbij is ze steeds op zoek naar nieuwe relevante inzichten voor het leren & ontwikkelen van mensen/medewerkers. Haar drijfveer is om mensen (en organisaties) te helpen om zichzelf te ontwikkelen. Ze was in diverse banen in onderwijs en gezondheidszorg betrokken bij de vakgebieden Leren & Ontwikkelen en Veranderkunde. Evenals Iris was ze betrokken bij het ontwerpen en ontwikkelen van de kennisdelingsplatforms Biebkracht en Biebtobieb. Ze begeleidde de Gelderse Bibliotheken o.a. bij het thema Ontmoeting en Debat en diverse vernieuwingsthema’s. Ze studeerde Humane Voeding (sociaal-wetenschappelijke richting) en Organisatieadvies (SIOO).

Foto: (v.l.n.r.) Anneke Manche, Iris Meuleman, Laurie de Zwart.

Gelders netwerk van Bibliotheken
De openbare bibliotheken van Gelderland vormen samen een netwerk. Als Samenwerkende Gelderse Bibliotheken voeren zij, samen met Rijnbrink, verschillende netwerkprogramma’s uit die gericht op de innovatie van de bibliotheken, o.a. Persoonlijke Ontwikkeling –verdieping.
www.geldersebibliotheken.nl.

De gesprekspartne
rs namens de Bibliotheken zijn:
Lianne Busser, directeur Bibliotheek Veluwezoom.
Margriet van Leeuwen, manager Rozet Cursus & Rozet Stadsgids.
Anja Kaashoek, directeur Bibliotheek Wijchen.

Roel Zuidhof, directeur Bibliotheek Nijkerk.

Rijnbri
nk

Rijnbrink gelooft in een samenleving waaraan iedereen kan meedoen. Samen met Bibliotheken en culturele organisaties zetten we ons hier iedere dag vol passie voor in.

Vanuit onze rol als Provinciale Ondersteuningsinstelling (POI) adviseren en ondersteunen wij Bibliotheken en culturele organisaties in Gelderland en Overijssel op diverse gebieden.

www.rijnbrink.nl.


Deze publicatie is een uitgave van Het Gelders Bibliotheeknetwerk,
uitgevoerd door Rijnbrink. Mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.