Integratiediner in Bibliotheek Dalfsen


"Iedereen doet ertoe"

“We zijn steeds verbaasd over hoe lekker alles is.”

Ruim 140 mensen schoven aan bij het Nationaal Integratiediner op 11 oktober 2018 in het Kulturhus in Dalfsen. Gerechten van 17 koks met elf verschillende nationaliteiten vulden de magen van mensen die soms voor het eerst in zo’n groot gezelschap van gelijkgestemden waren.

“Ik kwam met het Nationaal Integratiediner in aanraking toen ik bij Asito werkte: deze schoonmaakorganisatie heeft het evenement in 2010 opgezet. Toen ik bij Kulturhus Trefkoele+ ging werken, heb ik onderzocht of het ook hier georganiseerd kon worden. Daarvoor heb ik contact gezocht met Jackeline Mekkes, programmamanager participatie en Hanneke Ardesch, Taalpuntcoördinator van de Bibliotheek Dalfsen.”


Korte lijnen
In het Kulturhus zitten de Bibliotheek en het activiteitencentrum Trefkoele+ bij elkaar. In het gebouw bevinden zich ook VluchtelingenWerk en Landstede, waar inburgeringscursussen worden gegeven.

Jackeline: “De organisaties kennen elkaar én de doelgroep. Daardoor zijn de lijntjes heel kort. Wij hebben de taalcoaches van het Taalhuis gevraagd of zij wilden werven voor het diner. Ook andere organisaties die met vluchtelingen of statushouders werken hebben we benaderd, zoals Humanitas en Saam Welzijn. Iedereen werkte mee aan de communicatie. Veel vrijwilligers, coaches en taalvragers hebben positief gereageerd.”


Eten verbindt!

In 2016, het jaar dat het Integratiediner voor het eerst werd georganiseerd, kwamen er vijftig mensen. Het jaar erop waren er 120 en afgelopen jaar waren ruim 140 mensen aanwezig. “Het is een ongelooflijk succes’, zegt Emily, ‘we hadden 17 koks met 11 verschillende nationaliteiten.” Op dit moment wordt gewerkt aan een receptenboekje om alle lekkere gerechten te bundelen. Emily: “Iedereen is steeds opnieuw verbaasd hoe lekker het eten is.”

De spelregels van het diner zijn simpel: iedereen mag zich aanmelden en de entree is gratis. Er kan in de keuken van Trefkoele+ gekookt worden maar mensen kunnen ook van thuis eten meenemen en opwarmen of koude hapjes meenemen. Hanneke Ardesch: “Eten verbindt. De ambiance moet goed zijn en de toegang laagdrempelig. In het begin namen de taalcoaches of andere vrijwilligers mensen op sleeptouw maar eenmaal bekend, vertelde het diner zich vanzelf verder.”

“Deze aandacht is zó belangrijk, iedereen moet weten dat hij of zij ertoe doét”, zegt Emily Poppe, bedrijfsleider van ‘Trefkoele+, organisator van het Integratiediner in het Kulturhus.

Het integratiediner in Dalfsen:


17 koks met 11 verschillende nationaliteiten kookten voor 140 mensen

Wat heb je nodig voor een Integratiediner?

  • Moment: het Nationaal Integratiediner is jaarlijks op de 2e donderdag in oktober.
  • Projectkosten: de kosten zijn afhankelijk van de uurlonen, materiaalkosten zijn afhankelijk van wat er op de locatie aan bestek, borden, glazen, chafing dishes enzovoort aanwezig is.
  • Ureninzet: de voorbereidingstijd is afhankelijk van hoe je het organiseert: ga je mee boodschappen halen; melden mensen zichzelf aan of moet je ze vragen? Dat geldt ook voor de uitvoeringstijd: hoeveel gasten komen er eten? Hoe meer gasten, hoe meer mensen er moeten helpen.
  • Benodigdheden/faciliteiten: koks met verschillende nationaliteiten, keuken en keukenbenodigdheden, restaurant.
  • Samenwerking: Taalpunt/taalcoaches, Landstede Educatie, SAAM Welzijn, Trefkoele+.
  • Menskracht: iedereen die affiniteit heeft met integratie en gastgericht is.
  • Gedrag/houding: enthousiasme, échte interesse, anderen kunnen motiveren en jezelf kunnen wegcijferen, stressbestendigheid en daarnaast het overzicht kunnen houden.
  • Vaardigheden: geduld, doorvragen of iets goed begrepen is, wanneer iets misgaat moet dit niet erg gevonden worden, kunnen complimenteren.
  • PR en marketing: voornamelijk intern, middels partners/gebruikers van Trefkoele+, via social media en via plaatselijke media. Nu, na 3 jaar is de beste PR mond-tot-mond reclame.
  • Succesfactoren: één aanspreekpunt om het overzicht te houden. Daarnaast moeten de koks op een voetstuk worden geplaatst in de hoop dat ze voor een volgende editie weer enthousiast zijn om mee te doen.
  • Beschikbare/ontwikkelde projectmaterialen: op de website nationaalintegratiediner.nl is veel informatie te vinden die kan helpen om van dit evenement een succes te maken. Hier kun je ook dingen bestellen, zoals kookschorten voor de koks.

Jackeline Mekkes: “Het Integratiediner past heel goed bij de Bibliotheek. Het Taalpunt valt onder de Bibliotheek. Het bijeenbrengen van culturen en het leren van de taal is het fundament van de educatieve, maatschappelijke bibliotheek. Het is wel belangrijk om met de juiste partners samen te werken. Als bibliotheek heb je niet altijd de benodigde faciliteiten, zoals een restaurant of keuken. Of voldoende mankracht. Mede door onze samenwerking met VluchtelingenWerk en het welzijnswerk komen we makkelijker in contact met de doelgroep.”


Verklaring voor succes

Emily Poppe: “Er is niet één verklaring voor het toenemende succes; er zijn meerdere redenen. Ik ken bijvoorbeeld veel mensen van gezicht en ben daardoor al een beetje vertrouwd. Omdat de deelnemers de boodschappen vaak niet kunnen voorschieten, ga ik mee met het doen van inkopen. Ook om het laagdrempelig te houden. Ook de vrijwilligers van Humanitas of het Taalpunt helpen of begeleiden de mensen die samen gaan koken. Het is heel belangrijk dat de mensen op hun gemak zijn en dat je op het juiste niveau met hen kunt communiceren. Het is zó belangrijk dat ze gezien worden en het gevoel krijgen dat zij er ook toe doen! Dat zit in kleine dingetjes, zoals een hand op de schouder in het voorbijgaan bijvoorbeeld.”

Tijdens het diner wordt veel aandacht gegeven aan de gerechten en vermeld wie het heeft gekookt en waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt. Met een applaus. “Tussen de gangen wordt er van tafel gewisseld zodat de gasten met elkaar in gesprek komen. Nieuwe Nederlanders uit de buurt hebben de avond zelf gepromoot en hun buren uitgenodigd. Sommige vrouwen hadden vriendinnen meegenomen. Er waren ook mensen uit de plaatselijke politiek aanwezig. De sfeer was geweldig!”


Feestavond
Emily vervolgt: “De organisatie vergt veel tijd en aandacht. Je hebt echt een kartrekker nodig: iemand moet verantwoordelijk zijn voor het geheel, anders werkt het niet.” Vanwege de benodigde ruimte wil Trefkoele+ het Integratiediner volgend jaar in een grotere zaal houden. “Dan wordt het meteen een feestavond met muziek en dans", zo verheugt ze zich al.

“Tussen de gangen door wordt van tafel gewisseld, zodat gasten met elkaar in gesprek komen.”

Vragen of meer informatie over dit project?