Leeskringen

Wat is een leeskring?

Het lezen van een goed boek is voor lezers een heerlijke ervaring. Een boek kan vragen of emoties oproepen. Veel lezers vinden het prettig om hun leeservaringen te delen met andere lezers. Dat kan in een leeskring (of -club):  5-10 mensen die een paar keer per jaar bij elkaar komen om te praten over een boek dat iedereen heeft gelezen. Over je leeservaring, het onderwerp van het boek of de literaire kwaliteiten. Met anderen praten over boeken in een leeskring zorgt voor verbreding van je leefwereld en is een middel om je te verdiepen in maatschappelijke onderwerpen. Leeskringen bevorderen het lezen van boeken die je als lezer nog niet kent.

Leeskringcollectie

Voor bibliotheken is het lastig om voldoende exemplaren van hetzelfde boek voor leeskringen beschikbaar te stellen. Daarin voorziet de collectie van Rijnbrink door titels in tienvoud aan te schaffen. De leeskringcollectie bevat ruim 400 verschillende literaire romans van Nederlandse en buitenlandse auteurs. Bij elk boek zoeken we achtergrondinformatie over de auteur, recensies of een filmpje om met elkaar het gesprek te starten. Dit noemen we documentatie. Jaarlijks schaffen we nieuwe titels aan.

Mijnleeskring.nl

De collectie van Rijnbrink voor leeskringen en bijbehorende service is beschikbaar via Mijnleeskring.nl. Op Mijnleeskring.nl staat informatie voor leeskringen over:

Leeskringen halen hun boeken op bij een Overijsselse bibliotheek naar keuze. Het leeskringabonnement staat los van het bibliotheeklidmaatschap.

De service van Rijnbrink voor leeskringen is digitaal beschikbaar via:

Mijnleeskring.nl

Rijnbrink doet meer voor leeskringen

Naast de leeskringcollectie biedt Rijnbrink voor leeskringen:

  1. vier boeken
  2. bij elk boek achtergrondinformatie (documentatiemap)
  3. een (digitale) lezing over het boek

Voor leeskringen kiezen Stichting Literatuurclubs Drenthe, leeskringen Groningen en Rijnbrink samen elk jaar vier literaire boeken. Deze kunnen deelnemers van leeskringen met korting bij ons kopen. Bij elke titel verschijnt een documentatiemap met informatie en discussievragen die bijdragen aan een gestructureerde en geanimeerde bespreking in een leeskring. De samenstellers van de documentatiemappen geven aanvullend een lezing. Rijnbrink biedt deze digitaal aan.

Seizoen 2021- 2022

Boek  Lezing beschikbaar  Bespreker
Maggie O’Farrell – Hamnet oktober  Esmé van den Boom
Koos van Zomeren – Omstandigheden november  Klaas van der Schaaf
David Grossman – Het leven speelt met mij  januari  Rudi Kamminga
Gerda Blees – Wij zijn licht maart  Willem Goedhart

Rijnbrink werkt hierin nauw samen met de commissie Cultuur van Vrouwen van Nu Overijssel.

Voor dit seizoen is de besteltermijn verlopen. Heb je interesse? Stuur een mail naar Tineke Datema tineke.datema@rijnbrink.nl.

Dit is het archief van alle lezingen 

Leeskringen en corona

Veel leesclubs hebben een tijdje stil gestaan door corona. Terwijl lezen en praten over boeken juist dan een heerlijke afleiding en ontspanning kunnen zijn.

Zo zoeken bibliotheken en leesclubs naar alternatieven. Want hoe blijf je actief? Er zijn heel veel online én offline manieren te bedenken. We ontwikkelden een speciaal inspiratiedocument waarin verschillende tips, werkvormen en een mindmap worden gedeeld.

Inspiratiedocument

Meer weten? Neem contact met ons op.

Tineke Datema

Tineke Datema

Adviseur Educatie, Cultuur en Samenleving

06 13 93 47 54 tineke.datema@rijnbrink.nl