Datum
Data: 17 februari; 17 maart; 14 april; 19 mei
Tijd
10:00 - 16:00 uur
Bijzonderheden
Locatie: Stadkamer Zwolle in februari en april, Rozet Arnhem in maart en mei Aantal deelnemers: 10 - 20; behalve in maart: maximaal 50

Crashcourse Bibliotheken voor het klimaat

Open inschrijving

Klimaatverandering houdt 70% van de Nederlanders bezig. Tegen de achtergrond van ecologische opgaven, onderzoeken we in dit programma hoe de bieb kan aansluiten bij lokale en landelijke initiatieven om de burger te betrekken bij het realiseren van de klimaatdoelen. Ook onderzoeken we een nieuwe genre: klimaatfictie. Welke schrijvers, literatuur, films, en kunst verdienen extra aandacht?

Programma

In de crash course Bibliotheken voor het klimaat onderzoeken we de kracht van de Bibliotheek in het licht van de klimaatcrisis: de Bibliotheek als plaats voor inspiratie en verbinding. Hoe kan de bibliotheek een plek zijn waar zorgen van de burger gehoord kunnen worden en kunnen worden omgezet in actie?

In een vierdaagse reeks gaan we in gesprek met elkaar, schrijvers, kunstenaars, wetenschappers en duurzame koplopers. Je krijgt zicht op je eigen inspiratiebronnen en drijfveren. Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de samenleving, op het snijvlak van literatuur, klimaat en regionale energievraagstukken. Best practices uit het bibliotheeklandschap van innovatieve klimaatprogrammering komen aan bod.

De crash course klimaat wordt georganiseerd i.s.m. Evanne Nowak, freelance programmamaker en gespreksleider op het snijvlak van kunst, filosofie en ecologische vraagstukken. Ze werkte o.a. voor ARTIS, Filosofie Magazine en LUX.

De eerste dag staat in het teken van verhalen die je in beweging kunnen brengen. Daartoe gaan we in gesprek met wetenschapper Sjoerd Groeskamp en cabaretier Patrick Nederkoorn. Zij spelen een gedeelte van de voorstelling Overvloed. Hoe het klimaatvraagstuk te communiceren, iets dat zo groot, complex, urgent en overweldigend is? En wat is de rol van de bibliotheek daarin?  We onderzoeken deze dag verschillende invalshoeken om de klimaatcrisis te benaderen, en reflecteren op wat ons inspireert en drijft.

Aanvullende informatie

Dit programma is voor programmamakers of mensen die op een andere manier mensen willen aanzetten tot actie rondom het klimaat. Deelnemers uit Gelderland en Overijssel betalen geen vergoeding omdat het betaald wordt uit het netwerkprogramma. Prijs voor overige deelnemers: € 275,-.

Aanmelden

Direct aanmelden