Wij werken in opdracht van de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel

Leenboeken

  1. Keuze uit 400 titels
  2. Actuele collectie
  3. Achtergrondinformatie bij elke titel

Wat houdt het aanbod voor Leeskringen in?

De leeskringcollectie bevat ruim 400 titels in tienvoud die beschikbaar zijn voor leeskringen uit Overijssel. De collectie bestaat uit literaire romans van Nederlandse en buitenlandse auteurs. Welke dat zijn, ziet u op de titellijst.

Rijnbrink houdt de leeskringcollectie actueel door jaarlijks titels te saneren en nieuwe aan te schaffen. Criteria voor de boekenkeuze zijn literaire waarde en discussiestof. U heeft meer dan genoeg gespreksstof met onze speciale collectie boeken voor leeskringen.

De service van Rijnbrink voor leeskringen is digitaal beschikbaar via Mijnleeskring.nl. Leeskringen ontvangen na inschrijving een inlogcode en beheren zelf hun reserveringen. Boeken en documentatie halen ze op bij een Overijsselse bibliotheek naar keuze. Het leeskringabonnement staat los van het bibliotheeklidmaatschap. Op de kaart van Overijssel is te zien welke leeskringen ruimte hebben voor nieuwe leden. Lezers die op zoek zijn een leeskring kunnen een oproep plaatsen. Heeft u een paar lezers bij elkaar? Meld dan uw leeskring aan bij Mijnleeskring.nl

Koopboeken met korting

Vertegenwoordigers van leeskringen in Groningen, Drenthe en Overijssel kiezen jaarlijks vier boeken. Belangrijkste criteria voor de keuze zijn: leesplezier, literaire waarde en gespreksstof. Voor het seizoen 2020/2021 zijn dat:
1. Machteld Siegmann – De kaalvreter
2. Manon Uphoff – Vallen is als vliegen
3. Max Porter – Lanny
4. Ocean Vuong – Op aarde schitteren we even

Documentatiemap

Bij elke titel verschijnt een documentatiemap met informatie en discussievragen die bijdragen aan een gestructureerde en geanimeerde bespreking in een leeskring.

Lezingen

De samenstellers van de documentatiemappen geven aanvullend een lezing voor deelnemers die heet boek in hun eigen leeskring bespreken. Vanwege de coronamaatregelen gaan we deze komend seizoen digitaal aanbieden, zie bijvoorbeeld de presentatie van Willem Goedhart over het boek van Tomas Lieske op Youtube. Hoe we dat precies gaan doen vergt overleg met de besprekers. We informeren u daar na de zomer over.

 Boek  Datum  Bespreker
 Machteld Siegmann – De kaalvreter  donderdag 22 oktober 2020  Klaas van der Schaaf
 Manon Uphoff – Vallen is als vliegen  vrijdag 13 november 2020  Willem Goedhart
 Max Porter – Lanny  donderdag 14 januari 2021  Rudi Kamminga
 Ocean Vuong – Op aarde schitteren we even  donderdag 11 februari 2021  Esmé van den Boom

De bestelperiode voor het seizoen 2020/2021 is verstreken.

 Dit is het archief van alle lezingen 

Leeskringen en corona  

Veel leesclubs hebben een tijdje stil gestaan door corona. Terwijl lezen en praten over boeken juist dan een heerlijke afleiding en ontspanning kunnen zijn.

Zo zoeken bibliotheken en leesclubs naar alternatieven. Want hoe doe je dat dan en in welke vorm? Er zijn heel veel online én offline manieren te bedenken. Vandaar dat er een inspiratiedocument is ontwikkeld waarin verschillende tips, werkvormen en een mindmap worden gedeeld.